emimari Napisano 2 Maj 2011 Napisano 2 Maj 2011 Witam, jak najlepiej wymodelować schody na planie elipsy. Zrobienie spiralnych i przeskalowanie ich nie daje zbyt dużej dokładności. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź:)
avik Napisano 7 Maj 2011 Napisano 7 Maj 2011 Chyba znalazłem rozwiązanie Twojego problemu. Pokręcone na maxa, ale może się udać :) Na początku schody. Najlepiej, gdyby od razu były spiralne, ale proste też się spokojnie powinny nadać. Potem robisz splajn. Sprężynę, potem ją delikatnie skalujesz, żeby nabrała nieco eliptycznego kształtu. A teraz uwaga. Zaznaczasz schody. Wybiera modyfikator P a t h D e f o r m, a potem w opcjach tego modyfikatora powinieneś znaleźć taką bajerancką opcję wyboru splajna. Wybierasz wytworzonego, eliptycznego splajna-spreżynę i volie! Powinno być. Mam nadzieję, że pomogłem i się udało. Jeśli nie... podpisuję się pod pytaniem.
Tores Napisano 7 Maj 2011 Napisano 7 Maj 2011 Zależy jak zrobisz spiralne. Skalując całe na pewno zrobi ci się wszędzie elipsa. Jeżeli złapiesz tylko zewnętrzne linie i je zeskalujesz to uzyskasz elipsę a środek będzie taki sam. W zasadzie powinieneś pokazać najpierw jak mają być zrobione a wtedy bardziej ci moge pomóc.
Rekomendowane odpowiedzi