Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

Chciałbym prosić o radę. Otóż chcę zrobić animację 3D, która zawierałaby w sobie obiekt 3D wykonanego przeze mnie logo. Logo jest zwykłem plikiem rastrowym. Potrzebuję w miarę prosty w obsłudze program, który umożliwiłby mi wczytanie tego zdjęcia, obrysowanie loga (ręcznie czy automatycznie jeśli posiada wykrywanie krawędzi), a następnie tak jak jest np. w google sketchup rozciągnąć ten obrys aby powstała bryła. Następnie z tejże bryły zrobić animację.

Czy znacie jakieś programy, które dadzą mi taką możliwość?

Pozdrawiam ;)

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Jeżeli masz Illustratora, to obrysuj w nim ręcznie swoje logo, lub też automatycznie za pomocą live trace (w przypadku logo polecam jednak obrys ręczny).

Jeżeli masz już obrys, usuń rysunek z Illustratora aby zostały tylko krawędzie.

Następnie wyeksportuj krawędzie do formatu DWG i zaimportuj do maxa.

Napisano

LOL

niezla odpowiedz :P, czyli masz do opanowania jakies 3 programy, z ktorych co najmniej 2 sa dosc skomplikowane. wydaje mi sie, ze wystarczy uzycie 1 z dostepnych programow, ktore daja mozliwosc modelowania i animowania. niestety obawiam sie, ze jesli modelowanie bedziesz w stanie opanowac dosc szybko (to tylko logo) to animowanie tego moze zajac ci troche wiecej czasu i nie uda ci sie to bez nauczenia sie innych rzeczy do tego potrzebnych. radzilbym skontaktowac sie z jakims freelancerem, ktory cos takiego powinien zrobic za niewielkie pieniadze. jesli jednak musisz juz nauczyc sie jakiegos programu to chyba polecalbym 3d studio max, ktory laczy w sobie wszystkie potrzebne dla ciebie opcje: wgranie rastra, obrys po liniach, extrudowanie do bryly, animowanie elementu i wyrenderowanie gotowej animacji, ale pamietaj, ze moze zajac ci to troche czasu ze wzgledu na rzeczy, ktore trzeba bedzie sie nauczyc po drodze do tworzenia animacji (zrozumienie programu, opanowanie w podstawowy sposob modelowania, praca na rysunkach referencyjnych, renderowanie i rozne silniki do tego sluzace czy rozne efekty, ktore mozna uzyskac, zasady animacji obiektow, tworzenie prostych animacji).

sa jeszcze inne programiki do tworzenia dosc prostych animacji, jak np. gif animator, czy gifat (http://komputery.spryciarze.pl/zobacz/jak-wykonac-prosta-animacje) wszystko zalezy o jaka animacje ci chodzi.

pozdrawiam

Napisano

Wrzuć sobie swoje logo do byle jakiego programu do 3D jako image plane. Obrysowanie krzywą raczej nie będzie trudne. Maya, Max, Blender, Cinema - wszędzie jest to samo.

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności