Napisano 6 Maj 201113 l A oto nieznany mi budynek, robiłem to z fotosu z filmu "Angel Heart", 3ds max 2011, poniżej kolejno - fotos z filmu, vray, mental ray. To mój pierwszy samodzielny projekt po tygodniowej nauce z tutoriali. Zapraszam do komentowania ;) Edytowane 7 Maj 201113 l przez cheewb zło na początku
Napisano 6 Maj 201113 l Bardzo fajne, już się zdołowałem na początku że to pierwsze to render. NA tym etapie poprawić można by ilośc segmentów na łukach na parterze i na łukach okien bo widać je. Po drugie bruk się tilluje. Reszta fajna. Jeszcze nad materiałami posiedzieć, pobrudzić itp. :) Pozdr.
Napisano 6 Maj 201113 l Pracka bardzo fajna, ale chciałbym ci zadać pytanie. Tygodniowa nauka z tutoriali czyli że tydzień temu znalazłeś program 3ds max i oglądałeś przez tydzień tutki i zrobiłeś po tygodniu TO ? Jeżeli tak to ja chyba zrywam z 3D bo jestem jakiś upośledzony pewnie bo ja w życiu czegoś takiego nie zrobię a uczę się już z miesiąc albo dwa :D
Napisano 6 Maj 201113 l Autor Wpadłem na pomysł "hej, zostanę grafikiem 3D!", zdobyłem 3ds max, oglądałem tutki, czytałem, kombinowałem, tak przez tydzień, potem pomyślałem żeby jakoś sprawdzić już zdobytą wiedzę. To zrobiłem w jeden dzień tak od rana do wieczora. ;) To wcale nie było trudne. Bryłki, dużo extrudów, modyfikatory: uvw mapping, sweep na ozdobniki kolumien, texturki, linia widoczna w renderze na barierki i viola! ;)
Napisano 6 Maj 201113 l Witam, prosze zmienic nazwe tematu na zgodna z regulaminem dzialu WIP. Nazwe tematu mozesz zmienic edytujac pierwszy post. Edycja -> wyslij (zaawansowane).
Napisano 7 Maj 201113 l kombinowałem, tak przez tydzień a świstak siedział i zawijał to w te sreberka...
Napisano 8 Maj 201113 l modeling naprawde dobry, jak na tydzien nauki to wrecz genialny. Niestety texturki są słabej jakosci i widac powtarzalność bruku jak już powiedział Smoku jak i zabrudzeń nad łukami. Jak dla mnie teraz to tylko ustawienie kamery, lepsze texturki i render.
Napisano 8 Maj 201113 l Fajny fotos może i ja zacznę go modelowac jak skończę modelować pokój. Co do modelu to nie jest żle ale popracuj nad texturkami poczytaj tutoriale o oświetleniu.
Napisano 8 Maj 201113 l Może podziel się i napisz jakie to były tutoriale co cię w tydzień nauczyły :)
Napisano 8 Maj 201113 l Autor Hah, dzięki za ciepłe słowa. :D teraz mam motywację, żeby pociągnąć to dalej. Muszę się wziąć i pokonać mój słomiany zapał. Co do nauki, to trochę poczytałem biblię 8 żeby ogarnąć podstawy jak operowanie w viewportach czy podstawy modelowania. Pierwszy tutek był z tej strony o perfumach w 2 częściach. Potem dużo dał mi świetny tutorial o modelowaniu pokoju (choć muszę przyznać, miałem nadzieję, że będzie tam coś o texturach i oświetleniu, na tym mi najbardziej zależało, ale jak już uświadomiłem sobie, że nie, to dałem spokój na 8 lekcji. Koleś ma świetny akcent, przez niego o wiele bardziej polubiłem maxa). No do tego dużo google'a i szukania informacji na bieżąco, trochę tu na forum popytałem. Starałem się zrobić też model Porsche 356, ale samochody w ogóle mnie nie kręcą, więc przestałem po zrobieniu kilku lekcji i karoserii. Przede wszystkim nie przejmowałem się komentarzami typu "tutorial for people with some experience with max" etc. Prawie w ogóle nie zaglądałem do takich, w których ktoś tłumaczył na pięć akapitów jak zrobić boxa, albo zaznaczał, żeby włączyć maxa na początku. I oto stoję tu przed wami. Co do scenki, nie wiem kiedy się za nią wezmę, bo teraz zajmuję się już czymś innym, zamierzam o wiele więcej przyłożyć się do oświetlenia i tekstur. Jak dobrze pójdzie, już wkrótce wystawię ją na krytykę, a potem: czas pokaże. Muszę przyznać, że to daje mi wiele frajdy. Różne rzeczy wymyślałem (gra na mandolinie, kaligrafia piórem, pianino, astronomia, edycja wikipedii, i tak mógłbym wymieniać, a pamięć też nie ta), ale szybko mi się nudziły, albo zwyczajne lenistwo mnie gasiło. Cóż, czasy w których wszystko robi się szybko i na chwilę nie sprzyjają zapuszczeniu korzeni w czymkolwiek, ale trzeba! Edytowane 8 Maj 201113 l przez cheewb
Napisano 9 Maj 201113 l 3d_operator - pierwsza scena (z autem) to fotos z filmu ;) ups, chyba nie doczytałem ;)