Skocz do zawartości

dwg do max - bardzo bardzo poczatkujący...

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kasiatoya
Napisano

aż się boję pytać...

zaimportowałam plik dwg do maxa i mam kłopot z zaznaczaniem elementów... to rozrysowany plan urbanistyczny więc z grubsza ulice i domki

jak zaznaczam domek to zaznaczają się wszystkie które miałam na danej warstwie - czy można to jakoś rozbić na poszczególne domki/poszczególne warstwy?

pomocy bo zielona jestem i co chwile wykładam się na takich rzeczach które dla innych mogą być banalne a dla mnie nie do przeskoczenia

• Odpowiedzi 5
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Napisano

to jak importują sie layery i ksztalty z dwg mozesz wybrac przy importowaniu. Sam czesto bawie sie pare razy zanim wyjdzie jak trzeba. Tez zalezy jak ktos przygotowal ten plik, czasem mozna sie spotkac z dwg z masa nie polaczonych linii i toną layerow.

Gość kasiatoya
Napisano

czyli na czuja mam sprawdzać przy imporcie co kliknąć żeby obiekty się rozgrupowały? czy może jest od tego konkretny guziczek?

czy w pliku dwg zrobić wszystko na jednej warstwie?

tylko jak już będzie na jednej to też będzie sie zaznaczało wszystko co na niej jest a nie konkretne obiekty...

tzn. mogę np. zamienić wszystko na "editable poly" i powyciągać sobie bryłki ale i tak jak później chce zaznaczyć jedną z nich to zaznaczają sie wszystkie...

jak je rozdzielić bez rysowania ich na nowo każdej z osobna

ja naprawdę jestem bardzoooo początkująca

myślałam że jest jakaś opcja która rozbije mi to wszystko choćby na poszczególne krzywe które będę mogła sobie pozlepiać w obiekty...

Napisano

Jeśli chcesz mieć wszystko rozbite na oddzielne krzywe to polecam rhinocerosa (w moim przypadku nie wszystkie pliki dwg udaje się otworzyć).

Napisano

W oknie importu za pomocą listy rozwijanej "Derive AutoCAD primitives by" w zakładce Geometry można zmienić sposób wczytywania obiektów AutoCAD. Ale jednak dużo zależy jak skonstruowane są elementy w rysunku CAD.

Napisano

Spróbuj zaimportować jako kolor a nie layer bo tak jak mirach już napisał nie wiadomo jak przygotowali plik. Jak ci sie nie uda to wyselekcjonujesz jedną warstwę, zaznaczysz odpowiednie linie i zdetac***esz je po czym masz czystą sprawę do dalszej obróbki.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności