Napisano 8 Czerwiec 201113 l Witam, PRZEDE WSZYSTKIM: nie zakładam tego wątku, bo chcę żeby zawrzało i zagrzmiało, ale chciałbym poznać Wasze PRAWDZIWE opinie i jest to dla mnie ważne! Chciałbym się dowiedzieć jakie są wasze opinie na temat inspiracji. Bo wiadomo - każdy się inspiruje czymś co już tak naprawdę istnieje. Ale co w przypadku, gdy znajdujesz prackę z której wyciągasz całkiem co innego? W moim przypadku to wygląda tak: mam (jak dla mnie) super koncept, ale już raz wymodelowałem to w całkiem innym klimacie. Było - stworzenie z Prince of Persia Warrior Within. U mnie jest - robot. Dla zwykłego laika widać kto się inspirował na czym. Problemu niby nie ma póki.... chciałoby się włączyć to do demo reela. Jestem przy początku poprawek generalnych. I wiem ile czasu mi zajmie cała produkcja - właściwie dobry base mesh możnaby powiedzieć. Czyli wchodzą już tu sprawy moralne.... czy ja przypadkiem nie przesadzam? Niektórzy zadadzą pytanie: a dlaczego nie zrobisz innego robota? Odpowiedź brzmi: NIE, bo za bardzo widzę jak to u mnie w głowie wygląda i wiem że jak poświęcę odpowiednio dużo czasu nad tym, bo będzie to coś z czego mógłbym być dumny. No i kolejna sprawa się tu podrzuca: Czy ja nie chcę zbić "creditsów" za cudzą pracę? Jak dla mnie nie mam żadnych wątpliwości, że nie, bo pomiędzy jedną a drugą pracką jest zbyt duża przestrzeń. Zresztą każdy widział znane dzieła przerabiane na wersje hahahihi, czy steam-punkowy. Ale skoro pracka którą się inspiruję jest na tyle mało znana, że nie mogę nawet znaleźć artysty który ją zrobił? Niektórzy mogliby powiedzieć właśnie, że kombinuję i to nie fajne. Poprostu nie wiem czy się przejmuję za bardzo czy może wręcz nie zdaję sobie sprawy co za głupotę popełniam w tym momencie (gdy zabrałem się za poprawki i chcę do końca miesiąca oddać to na talerzu:D ) Pytałem się wielu znajomych: odpowiedź każda taka sama: "sam nie wiem...." P.S. Właśnie jestem w trakcie pisania maila do osoby, która mi się wydaje najbardziej prawdopodobna do popełnienia tej pracki (Sparth http://www.sparth.com/). Ale wiem że jest na tyle zabieganą osobą, że wcale nie musi mi odpisać, bo może uznać moją wiadomość za spam.
Napisano 9 Czerwiec 201113 l Za bardzo się przejmujesz. Jest już tyle robotów i gołych bab z mieczem, że w sumie każdą kolejną można uznać za plagiat. Olej te wątpliwości i wracaj do pracy.
Napisano 9 Czerwiec 201113 l Shogun dobrze pisze, miej wyrabane, rob swoje i czerp z tego przyjemnosc! :D Fajny art na ten temat: http://www.austinkleon.com/2011/03/30/how-to-steal-like-an-artist-and-9-other-things-nobody-told-me/
Napisano 9 Czerwiec 201113 l nie zakładam tego wątku, bo chcę żeby zawrzało i zagrzmiało, ale chciałbym poznać Wasze PRAWDZIWE opinie prawdziwe opinie roznych ludzi zawsze koncza sie burzą, nie wazne czy chodzi o eutanazje czy o kanon koloru kucykow Pony ;) Ja zeby nie robic niepotrzebnych grzmotow dopisze sie do opinii Shoguna.
Napisano 16 Czerwiec 201113 l Dopóki nie czerpiesz korzyści majątkowych z "plagiatu" to sobie możesz go wsadzać gdzie tylko ci się podoba.