Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

mam pytanie o bumpa czy jest sens ładowac do bumpa taka samą mapę jak do diff czy tez trzeba uprzednio ja do bumpa przygotować, czy diff w bumpie daje jakis efekt ?

• Odpowiedzi 4
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

Wszystko zależy od textury i od tego jaki efekt chcesz uzyskać. Czasami bumpa można zrobić z diffuse'a ale najczęściej bump musi wyraźnie zaznaczyć gdzie są wklęsłości a gdzie wypukłości a to już trzeba przygotować.

Napisano

Np jeśli robisz mur z ciemno-czerwonej cegły z białym cementem pomiędzy to jeśli użyjesz diffuse jako mapy bump to max potraktuje ją w skali szarości, czyli cegły będą ciemniejsze a beton pomiędzy jaśniejszy, czyli cegły wypukłe a beton wklęsły, a powinno być raczej odwrotnie. Wówczas zwykłe przerzucenie diffa do bumpa nie zadziała.

Ale np przy jakiejś tam w miarę gładkiej powierzchni o jednolitej chropowatości już powinno, np beton czy asfalt, wystarczy przerzucić diffuse w takich przypadkach, choć czasem trzeba podkręcić np kontrast dla bumpmapki.

Napisano

W 99% przypadków wystarcza regulacja maxowym Color Correction. Z diffusa powstaje reflect/Gloss/bump. Choć są przypadki że trzeba wyjść do zewnętrznego softu i malować, ale to rzadkość.

Napisano

Żeby przerabianie diffuse na bump czy tworzenie zupełnie nowego bumpa w szopie to była rzadkość to bym nie powiedział. Ale jak napisałem wyżej, zależy od sytuacji i oczekiwań.

Być może w wizualizacjach jest to rzadkość, gdyż większość modeli posiada z reguły płaskie powierzchnie, jak ściany czy meble. Ale już na przykład przy pracy nad zdobioną lampą color corection może nie wystarczyć.