Skocz do zawartości

Animacja ostrości

piotrek6896

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chce zrobić bardzo prostą animacje tj. plane i na nim stoją 2 cylindry. Jeden dalej drugi bliżej, i chciałbym aby kamera łapała ostrość raz na jeden raz na drugi cylinder. Domyślam się że trzeba to zrobić fizyczną vray'ową kamerą, jednak nie mam pojęcia jak zrobić zmianę tej ostrości podczas animacji. Soft 3DS Max 2010 + V-Ray 1.5 sp4.

• Odpowiedzi 9
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Nie wiem jak to jest w vrayu ale phisical camera na pewno ma coś takiego. Ja natomiast zmierzyłbym helperami obydwie odległości i wyrenderowałbym passa zdepth z odpowiednio zanimowanymi wartościami. Potem można zrobić ładne przeostrzenie w afterze. Natomiast na ładne bokeh ani w maksie ani w ae nie licz. Robiłem niemal identyczny test w mentalu i rozmyty obraz wygląda koszmarnie, w dodatku jest ziarnisty. Najbrzydsze bokeh świata:

framef.jpg

Edytowane przez Lucek

Do stilla robisz sobie zdepth i w shopie w filtrach masz lens blur. Wrzucasz zdepth jako maskę i wybierasz tam odpowiednią opcję. Jeżeli zależy ci na efekcie foto bokeh to jest do tego plugin DOFpro.

Do animacji to właśnie jest taka funkcja w nowych afterach działająca podobnie jak w shopie. Co do bokeh to sam bym się chętnie dowiedział. Pewnie DOFpro i batchem w shopie wszyskie klatki.

DOF PRO features full batch / animation / keyframing capabilities internally from within the filter. This completely eliminates the setup time required for Adobe Photoshop® actions and allows batch / animation / keyframing capabilities to be used from within any host capable of running Adobe Photoshop® compliant filters.

No i jasne.