Napisano 19 Czerwiec 201113 l Sprawa dotyczy 3ds max 9, być może nowe wersje mają jakieś narzędzia do tego. Chodzi mi o zarządzanie materiałami w scenie, w której znajduje się wiele zmergowanych modeli dzielących te same materiały. Przykład: - materiał A Tworzę jeden model z materiałem A. W nowej scenie tworzę inny model, również z materiałem A. I teraz kiedy merguje model z poprzedniej sceny i ten materiał znajduje się w Material Editorze to max pyta czy użyć materiału obiektu mergowanego, tego ze sceny czy zmienić nazwę. Jeśli każe użyć materiału ze sceny jest ok - mogę edytować w MaterialEditor materiał bo pokrywa oba modele. Ale jeśli ten materiał nie jest wczytany w ME, jest tylko na modelu to podczas mergowania nowy model nie będzie dzielił tego materiału, będzie miał swój. I wtedy jest taka sytuacja, że mamy dwa modele pokryte identycznym materiałem o tej samej nazwie ale tak naprawdę każdy model ma swoją kopię materiału:| Muszę je wczytać osobno do ME, mimo że mają tą samą nazwę są osobnymi kopiami, nie instancjami. To przykład teoretyczny, w praktyce robi się nieprawdopodobny bajzel. Mimo że korzystamy z tego samego folderu tekstur, tych samych materiałów o tych samych nazwach w złożonej scenie kopiują się i nie można nimi zarządzać. Podczas prac, kiedy w scenie co chwila merguje sie modele robione osobno, tworzy się w tej samej scenie nowe modele i pokrywa materiałami powstaje przykładowo 20 materiałów A, które trzeba edytować osobno. A jeśli jeszcze dodamy do tego submaterials, które robią się podczas wczytywania do ME z obiektów oteksturowanych różnymi materiałami to jest to poprostu taki bałagan, którego nie da sie naprawić. W takim przypadku zamiana np. materiałów standardowych na Vrayowe czy też odwrotnie do koszmar. Może być 20 materiałów ale pokiopowane w scenie tyle razy, że robi się ich 300. Moje pytanie to - czy macie jakieś patenty na tego typu rzeczy? Chciałbym mieć możliwość wczytywanie do ME jakiś materiał ze sceny i aby dotyczył on wszystkich modeli w scenie, które faktycznie ten materiał współdzielą, nie chce mieć kopii tego samego materiału w scenie.
Napisano 21 Czerwiec 201113 l Autor Naprawdę nikt nie ma z tym takich samych problemów? Aż nie chce mi się wierzyć. Może mało wyraźnie opisałem. Chodzi mi o to aby móc kopie tego samego materiału zamienić w instancje, aby można było wczytać do MaterialEditora materiał z jednego obiektu. Może jest jakaś opcja do tego, żeby uporządkować materiały albo chociaż plugin.
Napisano 21 Czerwiec 201113 l Nie znam żadnego pluginu do porządkowania tylko moją jedyną opcją jest klonowanie istniejącego tam gdzie trzeba. Żeby nie robić sobie bajzlu w scenie proponuję abyś pracował bardziej na materiale multi/sub-object i wykorzystywał go do granic możliwości dzięki dzieleniu ścianek modelu na odpowiednie ID oraz pracę na warstwach. Grunt to samemu nie naśmiecić.
Napisano 22 Czerwiec 201113 l Autor Tak, brałem to pod uwagę, ale to mało optymalne rozwiązanie. Jak masz proste obiekty typu słupek a pokrywa to multimateriał z 20 materiałami :( Pozostaje mi chyba pracować tak, aby jak najwięcej modeli robić w tej samej scenie, unikać mergowania. Aż nie chce mi się wierzyć, że max ma to tak źle rozwiązane, musi być jakiś tool do tego tylko o nim nie wiem.
Napisano 22 Czerwiec 201113 l nie wiem co konkretnie robisz ale mam dwa pomysly. 1. http://www.scriptspot.com/3ds-max/scripts/dups-instancer (nie uzywalem ale moze sie nada) 2. poczytaj o XrefMaterial. z grubsza dziala to tak, ze robisz sobie master scene z materialami np. cegla i szklo a pozniej w innych juz scenach mozesz sie do niej odwolywac przez XrefMaterial. plus metody to np. 10 scen z roznymi domkami z tej samej cegly ktore sa Xref'owane do wiekszej sceny i jesli klient chce zmienic cegle to robisz to w tylko jednej scenie i zmiana nastapi we wszystkich scenach. minus jest taki, ze zeby edytowac material to musisz otworzyc swoaj master scene.
Napisano 23 Czerwiec 201113 l Autor Dzięki, właśnie o takie coś chodziło, jutro przetestuje. To Xref może być tym czego szukam (ale to nie plugin?) bo nawet zrobiłem sobie takie próbki materiałów w scenie - plane'y z przypisanym materiałem więc mógłbym to przenieść do osobnej sceny. Na pierwszy rzut oka ten Xref to nie problem ale wybawienie z kłopotu, jutro sprawdzę. --------- UPDATE Sprawdziłem ten skrypt ale nie chodzi na mojej wersji maxa. Znalazłem za to (przez przypadek szukając innej wersji skryptu w Google) opcję, która jest w maksie: Utilities > More... > Instance Duplicate Maps Jest to narzędzie, którego szukam. Niestety nie działa. Mam kilka takich samych materiałów jako submateriały: - Material #276 > bricks - Material #1189 > bricks - Material #220 > bricks itd. Tool znajduje mi dwa materiały "bricks", klikam "Instance" i ... nic się nie zmienia. Mam cały czas materiały załadowane w ME tak jak wcześniej, kryją różne obiekty i można je edytować osobno. Czyli żadnego efektu. Edytowane 24 Czerwiec 201113 l przez Mamrotek