adek Napisano 10 Lipiec 2011 Napisano 10 Lipiec 2011 W internecie zostały opublikowane pewne fragmenty prewizualizacji pochodzące z filmu X-Men: First class. Prewizualizacja to technika stosowana przy produkcji najnowszych filmów. Jest to w pewnym sensie "ulepszony storyboard", który pozwala przekazać w lepszy sposób za pomocą 3D wizję poszczególnych scen przed ich nakręceniem. Pełna treść wiadomości znajduje się na stronie głównej serwisu pod adresem: http://www.max3d.pl/news.php?id=1870
adek Napisano 11 Lipiec 2011 Autor Napisano 11 Lipiec 2011 O żadnych komentarzy. Miałem nadzieję że ktoś coś napisze o prewizualizacji. Czy ktoś wie czy to już jest standard w produkcjach? Czy dotyczy tylko tych większych?
safian Napisano 11 Lipiec 2011 Napisano 11 Lipiec 2011 Z czego wiem pomysłodawcą prewizualizacji jest niezależna spółka Nvizage, która działa od 2003 roku. Na ich stronie widnieje tylko 12 filmów, więc chyba dotyczy to tylko większych filmów. Poprawka, nie tylko 12 filmów, aczkolwiek nie zmienia to nic.
Gordy Napisano 11 Lipiec 2011 Napisano 11 Lipiec 2011 O żadnych komentarzy. Miałem nadzieję że ktoś coś napisze o prewizualizacji. Czy ktoś wie czy to już jest standard w produkcjach? Czy dotyczy tylko tych większych? Wszystko zależy od klienta. Jak chce i płaci to sie robi. Jest to bardzo wygodne i pomaga planować.
velopl Napisano 11 Lipiec 2011 Napisano 11 Lipiec 2011 O żadnych komentarzy. Miałem nadzieję że ktoś coś napisze o prewizualizacji. Czy ktoś wie czy to już jest standard w produkcjach? Czy dotyczy tylko tych większych? ja skomentowalem ale na tweecie
the_fgdf Napisano 11 Lipiec 2011 Napisano 11 Lipiec 2011 The third floor ma szczególnie ciekawe portfolio i profil działalności. W dużych produkcjach to już dość częsty zabieg. Czasem obejmują całe filmy - o ile pamiętam Wojna światów, Kroniki Narni etc. Przez to postprodukcja trwa tylko te 3 miechy a ludzie za nie odpowiedzialni śpią w biurach. Dr. google zna kilka wywiadów i artykułów (szukaj vfxtalk i cgtalk)
Sayja Napisano 11 Lipiec 2011 Napisano 11 Lipiec 2011 Ta prewizualizacja to wcale nie jest jakaś nowość. Animatiki stosuje się od dawna nawet w krótkich reklamówkach, rzecz jest o niebo czytelniejsza niż shooting-board. Wszystko zależy od produkcji, wymagań klienta itp.
Rekomendowane odpowiedzi