torm Napisano 24 Lipiec 2011 Napisano 24 Lipiec 2011 Witam, Jakiś czas temu, klient poprosił mnie o zaprojektowanie logo, bardzo zależało mu na użyciu icony z istock'a. Ikonę wykupiłem i do niej dodałem typografię. Ostatnio jednak natknąłem się na pewien artykuł na istockphoto, a mianowicie: http://www.istockphoto.com/article_view.php?ID=616 W ostatnim akapicie, wyraźnie napisane jest, żeby nie korzystać z grafik przy projektowaniu logo. Wysłałem artykuł do klienta i jest pewien problem, bo nadal zależy mu na tej grafice. Pytanie brzmi, jakie sankcje grożą za coś takiego i czy istnieje jakiś sposób, żeby to obejść? Myślę o skontaktowaniu się z autorem icony, ale najpierw chciałbym poznać waszą opinię na ten temat.
Orangegraphics Napisano 24 Lipiec 2011 Napisano 24 Lipiec 2011 bardzo niepewna sprawa, co by ci kto nie napisał tutaj to myślę że i tak najlepiej jednak napisać do autora
olaf Napisano 24 Lipiec 2011 Napisano 24 Lipiec 2011 płacisz za jednorazowe wykorzystanie pracy w określonym maksymalnym nakładzie. Teoretycznie musiałbyś dokupywać regularnie rozszerzone licencje na każdy element, gdzie umieszczacie logotyp. Jezeli autor przekazał prawo licencjonowania prac na nieokreslony czas (wylacznie), to nie może udzielić Ci licencji, a z tego co pamiętam każdy grafik musi coś takiego podpisać, by mieć lepszy procent. Jeżeli jest inaczej może się dogadasz.
Rekomendowane odpowiedzi