Napisano 26 Lipiec 201113 l Zastanawiam się nad kupnem pdplayera i w związku z nim mam pytanie. Czy wyłączone światła wrzucone na V-Ray lightselect można później włączyć w pdplayerze czy muszą być minimalnie jasne już w renderingu. Zastanawiam się, bo rendering włączonych świateł trwa o wiele dłużej niż z wyłączonymi, a chcę za pomocą jednego renderingu (najlepiej dziennego) stworzyć ujęcie dzienne i nocne.
Napisano 26 Lipiec 201113 l er... moze mowimy o innym produkcie, ale zdaje mi sie ze PDPlayer to poprostu image sequencer.
Napisano 27 Lipiec 201113 l Autor możesz też dla każdej warstwy, kanału w oknie właściwości takiej warstwy zmienić ekspozycję, gammę itd - wtedy tworzy się efekt takiego multilight maxwellowskiego. Tylko wciąż co do niego nie jestem pewny a w necie niewiele jest na ten temat. Pytam tych z Was, którzy już się tym bawili. Pozdrawiam
Napisano 27 Lipiec 201113 l No tak, dla kanaow i warstw. To o czym mowisz wymaga troche wiecej zabawy, robilem podobna rzecz w AE. Trzeba dla kazdego swiatla wyrenderowac osobna warstwe, zapisac w 32 biotwym formacie, potem manipulujac expozycja kazdej z takiej warst regulujesz sile swiecenia. Byl swego czasu skrypt do Maxa ktory to automatyzowal i pozwalal sie bawic tymi warstwami w maxie, ale niestety wyglada jakby autor przestal go suportowac. http://www.mrcad.com/multilight-maxscript-for-3ds-max-2009/ http://www.scriptspot.com/3ds-max/scripts/multilight-for-mental-ray-final-rener-brazil-rio-and-vray http://forums.cgsociety.org/showthread.php?f=6&t=658365&page=1&pp=15
Napisano 27 Lipiec 201113 l Mirach, jesteś trochę nie na czasie:) Wiec po kolei: - W Vrayu 2.0 dodali render element VRayLightSelect, który zawiera informacje o danym świetle/grupie świateł. Nie trzeba już renderować osobno każdego światła. Za to najwygodniej jest zapisać obrazek do .vrimg, który zachowuje w sobie beauty pass i wszystkie aktywne Render Elementsy i otworzyć PDPlayerem (lub kliknąć "Link to PDPlayer*" w VFB) - Odnośnie twoich wątpliwości z wyłączonymi światłami dimaxion, to nie wiem, bo nie sprawdzałem. Ale mogę to zrobić wieczorem, tylko przypomnij mi na gg. - A jeżeli masz Vraya 2.0, to najrozsądniej będzie pobrać sobie demo PDPlayera, i sprawdzić samemu - Link do dema * nie jestem pewien czy tak dokładnie brzmi nazwa tej funkcji:) P.S. Myślę, że lepszym miejscem na ten topic byłoby: Max3D.pl Forum > Pomoc > Rendering / Lighting / Shading > V-Ray Edytowane 27 Lipiec 201113 l przez deshu
Napisano 27 Lipiec 201113 l Mirach, jesteś trochę nie na czasie:) cholera, stary sie robie :) Rzeczywiscie siedze wciaz na 1.5. Sorry za zamotanie w takim razie.
Napisano 27 Lipiec 201113 l cholera, stary sie robie :) Rzeczywiscie siedze wciaz na 1.5. Sorry za zamotanie w takim razie. Ja też głównie w 1.5 robię, ale mamy też 2.0. No i przyznam, że jest pare rzeczy, wartych przesiadki. W większości ułatwienia, a nie nowości, ale jednak warto:)
Napisano 28 Lipiec 201113 l Autor aaa zapomniałęm... po pracy też pracuję i jakoś mi się przypomnienie zapomniało...
Napisano 28 Lipiec 201113 l Autor - Odnośnie twoich wątpliwości z wyłączonymi światłami dimaxion, to nie wiem, bo nie sprawdzałem. Ale mogę to zrobić wieczorem, tylko przypomnij mi na gg. a o to mi chodziło:) tylko zapomniałem napisać. Tymczasem wypróbowałem PDPlayera w domu i wciąż mam wątpliwości czy dałoby się wydziergać ujęcie nocne z dziennego... mam tylko wersję demo Vray-a 2.0 i PDPlayera więc nie poszaleję. Pozdrawiam