Napisano 27 Lipiec 201113 l Witam, niedawno postanowiłem zrobić krótką animację pod jeden z utworów polskiego artysty. Moje pytanie: Czy w kwestii prawnej, tworząc niekomercyjną animację mogę użyć jakiegoś utworu? Czy nie okaże się, że jak już zrobię animację to zakażą mi umieszczenia jej w sieci? Dodam tylko, że mam oryginalną płytę tego wykonawcy i z niej będę "wklejał" muzykę do filmu. :)
Napisano 28 Lipiec 201113 l Jesli chcesz calkiem legalnie, to musisz poprosic danego artyste o pozwolenie. Czasami zdarza sie, ze takowy chetnie Ci pozwoli, o ile sam bedzie mogl reklamowac sie Twoja praca do jego utworu. W sumie gdyby ktos wzial Twoja animacje bez pisemnego pozwolenia i przy jej uzyciu promowal swoja dzialalnosc tez by Ci nie bylo do smiechu ;). Niekomercyjne projekty tak samo wykazuja promocyjny potencjal, wiec przynosza Ci korzysc miedzy innymi dzieki uzytemu utworowi. Z tych grubych ryb, to raczej nie ma szans na takie pozwolenie, bo tam artysta rzadko ma cokolwiek do powiedzenia i decyduje producent, ktorego interesuje kasa lub inna wymierna korzysc z uzycia przez Ciebie danego utworu. Bardziej niezalezni lub mniej znani artysci mogliby na to przystac. Ja bym z kolei chetnie na cos takiego poszedl, bo np. mnie taka promocja by sie przydala. Ale nie pisze piosenek ;). - Piotr
Napisano 30 Lipiec 201113 l W sumie gdyby ktos wzial Twoja animacje bez pisemnego pozwolenia i przy jej uzyciu promowal swoja dzialalnosc tez by Ci nie bylo do smiechu . Niekomercyjne projekty tak samo wykazuja promocyjny potencjal, wiec przynosza Ci korzysc miedzy innymi dzieki uzytemu utworowi. Mi osobiście, jakby tylko wyraźnie napisał w creditsach, że to moja animacja, wisiałoby to. Swoją drogą, co powiesz na te tysiące filmików na YT z użyciem muzy znanych wykonawców ? Przejmuje się tym ktoś, włącznie z zainteresowanymi ? Zresztą sam widziałem na tym forum reele z utworami znanych wykonawców jako podkładem.. (Bo nie sądze żeby te osoby się pytały o pozwolenie takich wykonawców jak Prodigy na przykład, czy mogą uzyć ich utworu w swoim reel ROFL...) A to dopiero jest komercyjny potencjał, nieporównywalny z jakąś pracą amatora, który nic nigdy nie zrobił komercyjnie. I jakoś nikt tutaj z tego powodu larum nie podnosi... wojTyn: Nie pękaj, conajwyżej Ci wyciszą ścieżkę dźwiekową na YT(choć mała szansa na to), nie mniej jednak w napisach końcowych wypadałoby podać kto jest wykonawcą muzyki...
Napisano 30 Lipiec 201113 l No wlasnie tez wlasnie nad tym sie zastanawialem. Jak to jest z reelami? Chcialbym zrobic reela i nie wiem jak to rozwiazac.
Napisano 30 Lipiec 201113 l Moim zdaniem jeśli chcesz zrobić animację pod komercyjnego wykonawcę to dowiedz się od niego czy to akceptuje bo po co mieć jakieś kłopoty z zaiksami itp .Po 2 jeśli to co stworzysz i temu komuś by się spodobało to mógł byś mieć z tego profity .Po 3 jest też cała masa wschodzących artystów ,którzy nie obrazili by się na darmowy klip .Po 4 są osoby ,które z chęcią spróbowali by swych sił by udźwiękowić czyjś obraz itd i to za darmochę wtedy twórca filmu promuje swój zamysł a twórca muzyki swój więc korzyści są obustronne .Oczywiście pod warunkiem ,że jeden i drugi zaakceptuje to co ten drugi robi :)
Napisano 14 Sierpień 201113 l @Maksym: Pytanie było jak to wygląda prawnie. Bez zgody autora, nie jest to legalne i może wiązać się z nieprzyjemnymi konsekwencjami. A jak to wygląda w praktyce, to każdy wie. Ściąganie (z udostępnianiem) muzyki czy filmów torrentem jest też nielegalne, a rzadko się słyszy, żeby ktokolwiek za to beknął. Na youtube miliony filmików z nielegalnymi podkładami muzycznymi. A kto się tym przejmuje, czy kto to sprawdza to już inna sprawa ;). - Piotr
Napisano 18 Sierpień 201113 l Autor Dzięki za info :) Jednak po namyśle lepiej nie korzystać z gotowych utworów tylko znaleźć kogoś, kto skomponuje muzykę. W przyszłości postaram się poszukać :) ale na razie zajmę się konceptami, animatikiem, próbnymi renderami, więc do udźwiękowienia jeszcze trochę.
Napisano 19 Sierpień 201113 l Osobiście polecam zrobić rozeznanie wcześniej, bo tak na prawdę już do animatiku można pisać muzykę, a jak będziesz miał gotowy film to nie łatwo będzie znaleźć kogoś kto będzie mógł "od zaraz" coś dla ciebie zrobić. Poza tym taki proces też zawsze troszkę trwa :)
Napisano 19 Sierpień 201113 l Stacje radiowe skwapliwie korzystaję z możliwości emitowania muzyki bez płacenia ZAIKS jeżeli utwór nie był emitowany w całości. Nie wiem czy jest to określone jakoś procentowo (czas) ale jestem pewien , że taka możliwość istnieje. Zawsze możesz użyć "cytatu" muzycznego. Myślę, że możliwości znalazłoby sie więcej.