Napisano 10 Sierpień 201113 l Hej, chciałbym wkomponować swój napis w kubek, który aktorka podnosi ze stołu. W jaki sposób 'przyczepić' go do kubka aby za nim podążał? Ręczna animacja wychodzi mi strasznie niedokładnie, istnieje możliwość 'wtrakowania' w ruchomy przedmiot? Pozdrawiam.
Napisano 10 Sierpień 201113 l Tak - opcja nazywa się tracking ;) Wejdź w Viwe i odpal sobie okno Tracker - tam masz wszystkie opcje
Napisano 10 Sierpień 201113 l Gdyby się okazało, że ujęcie jest bardziej skomplikowane na wbudowany tracker to do aftera jest CameraTracker, (tracker3d, wbudowany nie posiada osi z) na stronie masz od razu 10 tutoriali co i jak, i footage do ściągnięcia, którym możesz się pobawić. http://www.thefoundry.co.uk/products/cameratracker/training/
Napisano 10 Sierpień 201113 l Autor Za bardzo sobie namieszałem w głowie, wszystko już działa :) A tak przy okazji, na kubku mam spory grain, za pomocą opcji 'Add Grain' ciężko mi odwzorować identyczne ziarno. Istnieje jakaś możliwość pobrania graina z ujęcia i wstawienia identycznego na nową warstwę?
Napisano 10 Sierpień 201113 l Istnieje jakaś możliwość pobrania graina z ujęcia i wstawienia identycznego na nową warstwę? Musisz dopasować grain do każdego kanału oddzielnie, tym psztyczkiem (screen) wybierasz każdy kanał z osobna i dopasowujesz match grainem. W ten sposób uzyskasz grain taki, jak w oryginalnym obrazku. Wcześniej w ustawieniach match grain musisz wybrać source layer, czyli footage z kubkiem.
Napisano 10 Sierpień 201113 l Autor Match grain daje rade, ale nie bardzo rozumiem, jak mam postępować z tymi kanałami.
Napisano 11 Sierpień 201113 l W każdym materiale video grain inaczej się rozkłada na każdym z kanałów: Red, Green, Blue(RGB). Przycisk ten(powyższy screen), pozwala na podejrzenie każdego z kanałów co pozwala określić stopień kontrastu danego kanału(przydatne przy robieniu mat) czy właśnie ocenić jak się rozkłada grain. Match grain posiada sposobność ustawień każdego z kanałów, a bez podglądu danego kanału nie dopasujesz grainu/a(?) jak trzeba, za chiny pana:) Po prostu ustawiasz sobie podgląd np. na kanał G i manipulujesz w match grain ustawieniami tylko tego kanału, potem kanał R, potem B. Mam nadzieję, że nie zamotałem specjalnie.
Napisano 11 Sierpień 201113 l Autor Aha, chodzi po prostu o podgląd. Już rozumiem, dzięki za pomoc :)
Napisano 11 Sierpień 201113 l magdzik - ApaczoS udzielił Ci bardzo wyczerpującej i pomocnej odpowiedzi - zasłuzył na repa (czerwone serduszko pod avatarem, nie bój się to nie jest wyznanie miłości ;)
Napisano 11 Sierpień 201113 l nie skarzył sie ale ja mu dałem zeby nie czuł sie taki odrzucony ;) Hehe, dobre :) Dzięki jaras, że tak o mnie dbasz:D(bez podtekstu).