magdzik Napisano 10 Sierpień 2011 Napisano 10 Sierpień 2011 Hej, chciałbym wkomponować swój napis w kubek, który aktorka podnosi ze stołu. W jaki sposób 'przyczepić' go do kubka aby za nim podążał? Ręczna animacja wychodzi mi strasznie niedokładnie, istnieje możliwość 'wtrakowania' w ruchomy przedmiot? Pozdrawiam.
blinq Napisano 10 Sierpień 2011 Napisano 10 Sierpień 2011 Tak - opcja nazywa się tracking ;) Wejdź w Viwe i odpal sobie okno Tracker - tam masz wszystkie opcje
ApaczoS Napisano 10 Sierpień 2011 Napisano 10 Sierpień 2011 Gdyby się okazało, że ujęcie jest bardziej skomplikowane na wbudowany tracker to do aftera jest CameraTracker, (tracker3d, wbudowany nie posiada osi z) na stronie masz od razu 10 tutoriali co i jak, i footage do ściągnięcia, którym możesz się pobawić. http://www.thefoundry.co.uk/products/cameratracker/training/
magdzik Napisano 10 Sierpień 2011 Autor Napisano 10 Sierpień 2011 Za bardzo sobie namieszałem w głowie, wszystko już działa :) A tak przy okazji, na kubku mam spory grain, za pomocą opcji 'Add Grain' ciężko mi odwzorować identyczne ziarno. Istnieje jakaś możliwość pobrania graina z ujęcia i wstawienia identycznego na nową warstwę?
ApaczoS Napisano 10 Sierpień 2011 Napisano 10 Sierpień 2011 Istnieje jakaś możliwość pobrania graina z ujęcia i wstawienia identycznego na nową warstwę? Musisz dopasować grain do każdego kanału oddzielnie, tym psztyczkiem (screen) wybierasz każdy kanał z osobna i dopasowujesz match grainem. W ten sposób uzyskasz grain taki, jak w oryginalnym obrazku. Wcześniej w ustawieniach match grain musisz wybrać source layer, czyli footage z kubkiem.
magdzik Napisano 10 Sierpień 2011 Autor Napisano 10 Sierpień 2011 Match grain daje rade, ale nie bardzo rozumiem, jak mam postępować z tymi kanałami.
ApaczoS Napisano 11 Sierpień 2011 Napisano 11 Sierpień 2011 W każdym materiale video grain inaczej się rozkłada na każdym z kanałów: Red, Green, Blue(RGB). Przycisk ten(powyższy screen), pozwala na podejrzenie każdego z kanałów co pozwala określić stopień kontrastu danego kanału(przydatne przy robieniu mat) czy właśnie ocenić jak się rozkłada grain. Match grain posiada sposobność ustawień każdego z kanałów, a bez podglądu danego kanału nie dopasujesz grainu/a(?) jak trzeba, za chiny pana:) Po prostu ustawiasz sobie podgląd np. na kanał G i manipulujesz w match grain ustawieniami tylko tego kanału, potem kanał R, potem B. Mam nadzieję, że nie zamotałem specjalnie. 2
magdzik Napisano 11 Sierpień 2011 Autor Napisano 11 Sierpień 2011 Aha, chodzi po prostu o podgląd. Już rozumiem, dzięki za pomoc :)
jaras Napisano 11 Sierpień 2011 Napisano 11 Sierpień 2011 magdzik - ApaczoS udzielił Ci bardzo wyczerpującej i pomocnej odpowiedzi - zasłuzył na repa (czerwone serduszko pod avatarem, nie bój się to nie jest wyznanie miłości ;) 1
magdzik Napisano 11 Sierpień 2011 Autor Napisano 11 Sierpień 2011 Poskarżył się, że nie dostał repa? ;)
jaras Napisano 11 Sierpień 2011 Napisano 11 Sierpień 2011 nie skarzył sie ale ja mu dałem zeby nie czuł sie taki odrzucony ;)
ApaczoS Napisano 11 Sierpień 2011 Napisano 11 Sierpień 2011 nie skarzył sie ale ja mu dałem zeby nie czuł sie taki odrzucony ;) Hehe, dobre :) Dzięki jaras, że tak o mnie dbasz:D(bez podtekstu).
Rekomendowane odpowiedzi