Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Wyświetlanie na tanim ekranie ! Czyli e-IPS vs TN

head.jpg

Bohaterami dzisiejszego dnia są 3 monitory w tym dwa marki DELL :

DELL LCD 2209WA ---- 22" e-IPS ~850-1000zł

DELL LCD U2311H ---- 23" e-IPS ~750-1000zł

Samsung 2032BW ---- 20" TN ~300zł

Już na samym początku nasuwa się pytanie " Jaki sens porównywać monitor za 300zł do tych za 1000zł ? " Otóż sens jest, mimo rozwoju technologi i coraz to lepszych monitorów matryca TN pozstaje niemal taka sama i posiada dokładnie wszystkie wady w mniejszym lub większym stopniu co jej starsi bracia. Dlatego monitor na matrycy TN za 1000zł np. 24" lub 26" będzie miał bardzo zbliżone problemy o których powiemy dalej w teście.

Na początek trochę suchych faktów technicznych :

Model: 2032BW

Wielkość matrycy: 20" (panoramiczny) 16:10

Matryca: TFT TN

Obszar widzialny [mm]: 20" (panoramiczny)

Plamka matrycy [mm]: 0.258

Czas reakcji matrycy [ms]: 2

Max. rozdzielczość: 1680 x 1050

Zalecana rozdzielczość: 1680 x 1050

Wyjścia obrazu : DVI, D-sub

Model: 2209WA

Wielkość matrycy: 22" (panoramiczny) 16:10

Matryca: e-IPS

Obszar widzialny [mm]: 22" (panoramiczny) 16:10

Plamka matrycy [mm]: 0.282

Czas reakcji matrycy [ms]: 6

Max. rozdzielczość: 1680 x 1050

Zalecana rozdzielczość: 1680 x 1050

Wyjścia obrazu : DVI, D-sub

Model: U2311H

Wielkość matrycy: 23" (panoramiczny) 16:9

Matryca: e-IPS

Obszar widzialny [mm]: 23" (panoramiczny) 16:9

Plamka matrycy [mm]: 0.265

Czas reakcji matrycy [ms]: 8

Max. rozdzielczość: 1920 x 1080

Zalecana rozdzielczość: 1920 x 1080

Wyjścia obrazu : DVI, D-sub , HDMI

Zaledwie kilka fotografii samego monitora DELL 2209WA oraz U2311H. Nie będziemy się skupiać na jego wyglądzie i budowie, bo w sieci jest dużo profesjonalnych fotografii tego typu a my dysponujemy amatorskimi

Dell 2209WA

dell2209WA.jpg

dell2209WApivot.jpg

kable.jpg

Dell U2311H

u2311H.jpg

stojak.jpg

u2311Hpivot.jpg

Jak widać z zewnątrz monitory nie różnią się praktycznie niczym prócz rozmiaru i proporcjami, chociaż nawet te różnice są niewielkie.

Przejdźmy do najważniejszego, czyli jak te cudeńka sprawdzają się w pracy. Kilka fotografii użytkownika Xiz0r obrazu wyświetlanego przez Dell U2311H :

u2311H%20testowy.jpg

u2311H%20red.jpg

u2311H%20green.jpg

u2311H%20blue.jpg

u2311H%20gradient.jpg

u2311H%20gradient2.jpg

Oraz kilka obrazu wyświetlanego przez Dell 2209WA :

dell2209WA%20testowy.jpg

dell2209WA%20red.jpg

dell2209WA%20green.jpg

dell2209WA%20blue.jpg

dell2209WA%20gradient1.jpg

dell2209WA%20gradient2.jpg

Oczywiście te fotografie mają tylko charakter poglądowy, i będą różnie wyświetlane w zależności od monitora który posiadamy ale pewne elementy można z nich wywnioskować.

Najważniejszy punkt programu to porównanie do matrycy TN , przygotujcie się i zapnijcie pasy bo to może być szok ; )

e-ipsvstn2.jpg

e-ipsvstn3.jpg

e-ipsvstn4.jpg

e-ipsvstn5.jpg

e-ipsvstn6.jpg

e-ipsvstn1.jpg

Edytowane przez NV

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 9,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

gradienty.jpg

Zjawisko kątów widzenia praktycznie nie występuje na e-IPS

katy%20widzenia.jpg

Teraz kilka słów o samych monitorach :

Wrażenia Xiz0r :

generalnie pierwsze wrażenie po rozpakowaniu bardzo dobre, najważniejsze że podstawki są solidne i w ogóle monitory nie "latają". Kupiłem od razu 2 takie same monitory 2311h prosząc w sklepie by szły z jednej partii dostawy aby były jak najbardziej do siebie zbliżone produkcyjnie. Pozytywne zaskoczenie że różnice pomiędzy kolorami obu są naprawdę minimalne. Bardzo duża możliwość ustawiania ekranu, pełny pivot i czytelne menu OSD. testy: 2. czarny podświetlony równo, duże kąty widzenia. głęboka czerń, może leciutko w niebieski wchodząca. 7,8,9. brak efektu moire. 10- geometria obrazu równiutka, sprawdzane linijką na kwadratach 12- wyraźnie każdy ton widać 14- tutaj mam wrażenie że wychodzi lekka słabość monitora, ciężej rozpoznać różnice w jasnych kolorach niż ciemnych posiadam revizje REVA03

http://dl.dropbox.com/u/15067146/Eizo-test9.exe link do programu w którym były przeprowadzane testy.

Moje wrażenia :

Monitor Dell 2209WA posiadam już od jakiegoś czasu i zdążyłem go skalibrować wedle ustaleń podanych przez jedną z redakcji komputerowych, która posiadała do tego kolorymetr. Dzięki temu jestem pewien że ustawione parametry mojego monitora są w 90% prawidłowe. Starałem się dopasować obraz z samsunga 2032BW ale niestety każda próba kończyła się niepowodzeniem. Być może nowsze monitory oparte na TN mają lepiej rozwiniętą kalibracje ale zapewniam was , że sama konstrukcja matrycy się nie zmieniła, nadal posiada duże ograniczenia co do wyświetlania poprawnych kolorów czy przejść tonalnych co widać na powyższych fotografiach. Mam nadzieję , że ten "teścik" trochę rozjaśni wam podejście do wybierania monitora Komfort pracy jest na prawdę dużo większy, a cena bardzo atrakcyjna. W przedziale 600-1000zł moim zdaniem nie ma lepszego monitora niż któryś z wymienionych Dell'i . Nawet jeśli nasza praca nie wymaga doskonałego odwzorowania kolorów (ale nawet ten dell jeszcze takiego nie ma, dopiero monitory 2-3tys je posiadają ) to warto dopłacić i kupić coś na innej matrycy niż TN, czy to będzie IPS, e-IPS, PVA itd. na pewno zapewni większy komfort pracy/rozrywki a i oczy będą się mniej męczyć.

Edytowane przez NV

Napisano

ciekawy tescik. Dobrze widac roznice.

Sam ostatnio kupilem monitor Asus PA246Q. A nawet myslalem nad Dell'em U2311. Postanowilem troche doplacic i miec juz tego IPS'a. Ponadto wyswietla niezla ilosc kolorow. Jeszcze nie kalobrowalem na powaznie. Ale jest to w planie. Sam sie nie znam na tym dobrze wiec musze o tym poczytac.

Napisano

Wierzyć mi się nie chce. Ten szajsung jest w ogóle w jakiś sposób skalibrowany?

Przecież to się nie nadaje do niczego, naprawdę nie da się tego ustawić? Jestem w szoku bo sam mam TN i takich baboli nie posiadam. Co do kątów widzenia to tu w sumie nie ma co porównywać bo przecież nikt nie pracuje z pode łba i siedzi centralnie przed monitorem:)

Napisano

Biorąc pod uwagę że test oglądają użytkownicy TN możemy wierzyć jedynie na słowo. Ja mam tego Della i to bardzo dobry monitor jest.

Napisano
  • Autor

ApaczoS : O ile w ogóle można mówić o kalibracji monitora TN to tak, szajsung miał grzebane w ustawieniach ale nic to nie dało . Lepsze monitory na TN nie miały by tak drastycznych różnic ale nadal, pewne by były. Różnicy między TN a inną matrycą się nie czuje póki nie przystawi ich obok siebie(nie oszukujmy się monitor 22" na TN można już dostać za 400zł a tu cena zaczyna się od 800. coś w tym musi być ;) ). Ja pracowałem wcześniej na szajsungu i wydawało mi się wszystko ok do czasu aż przesiadłem się na della . Lekka niebieska poświata jest ciut mocniej widoczna na zdjęciach, w rzeczywistości kolory aż tak nie wpadały w niebieskie a po prostu odbiegały odcieniami. Co do kątów widzenia to myślę że jest co porównywać szczególnie jak chcemy pracować na kilku monitorach , które będą stać do nas bokiem, oglądanie filmów również jest bardziej komfortowe bo przed monitor może siedzieć więcej osób bez obaw , że obraz będzie gorszy. Oczywiście zaraz się ktoś znajdzie, że do oglądania filmów to TV, a kąty widzenia TN są wystarczające . Jeśli będę miał w domu jakąś Iiyame 22-26" na TN to chętnie porównam ją z dell'em. Jednak patrzac po profesjonalnych testach tego monitora w sieci, różnice w odwzorowaniu kolorów to nie jest mój wymysł tylko stan faktyczny . Ja chciałem to pokazać , bo rzadko można się spotkać z takim zestawieniem w internecie. Jak dużo lepiej będzie na dobrym monitorze TN, tego nie wiem, ale jak będę mógł to sprawdzę :)

"Wyświetlacze typu TN są tanie w produkcji i mają krótki czas reakcji, dzięki czemu dobrze odwzorowują ruch. Niestety, mają ograniczoną paletę barw i nieduże kąty widzenia – szczególnie w pionie. Panele TFT TN obsługują typowo 6 bitów na kolor, co daje 18 bitów na piksel, czyli 262 tys. kolorów. Ponieważ standardem jest 24-bitowe przetwarzanie obrazu, pozostałe kolory uzyskuje się zazwyczaj albo przez dithering, albo za pomocą techniki szybkiego włączania i wyłączania pikseli. Należy jednak zaznaczyć, że od czasu powstania pierwszych wyświetlaczy TN technikę tę rozwinięto na wiele sposobów.

"

"

Następną ważną techniką matryc LCD jest IPS (ang. In-Plane Switching). Ciekłe kryształy są ułożone tak, że przemieszczają się równolegle względem powierzchni ekranu, podczas gdy w TN są skręcone tak, że w dużej mierze są prostopadłe do ekranu. Zastosowanie IPS to większe kąty widzenia i większa paleta barw, niż w tradycyjnych TFT TN, kosztem większych opóźnień. Te panele pozwalają na wyświetlanie 24-bitowego koloru bez potrzeby korzystania z ditheringu ani innych metod interpolacji barw. "

Edytowane przez NV

Napisano

Nieźle :) Ja to widzę taką "niebieskość" po lewej, że masakra.

Z kątami to tak wspomniałem, nawet przy dwóch monitorach to te kąty nie są jakieś wielkie a filmy się oglada na TV a nie na monitorze, hehe.

Ale poważnie, fajny test, naprawdę, że też człowiek czasem w takiej niewiedzy żyje :)

Napisano

Ja też mam tego Della 2209WA i jest świetny. Mam porównanie, ponieważ po prawej stronie mam starszego samsunga 19" na matrycy TN i różnica w kolorach, ostrości i kątach widzenia jest kolosalna. Jedyna jego wada jaką zauważyłem to to, że czarny kolor jeśli popatrzy się z dalszej odległości z prawej strony trochę "srebrzy", natomiast na TN'ce to nie występuje. :)