Napisano 4 Wrzesień 201113 l Witam, mam takie pytanie, w jaki sposób można zrobić te światła wychodzące z kuli ( ). Jest to możliwe w 3ds max lub w mayi?
Napisano 4 Wrzesień 201113 l http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=45988 w maxie volume light. Ale nie wiem czy w domyślnym maxowym można ustawić ograniczenie zasięgu światła. Lepiej to strzelić w jakiejś postprodukcji, tak mi się wydaje. Pozdrawiam!
Napisano 5 Wrzesień 201113 l Autor Nie chodzi mi o te promienie światła za kulą, tylko te wychodzące z kuli (takie szpice ;p)
Napisano 5 Wrzesień 201113 l te szpice to prawdopodobnie po prostu takie coś: renderujesz dodatkowo Kulę Ziemską pokrytą takimi kropkami na czarnym tle - mapkę możesz zrobić w Photoshopie używając miękkiego pędzla - pojawianie się tych szpiców to pojawianie się białych kropek na czarnym tle - animowana maska. Zmiana skali tych szpiców to przygaszanie i rozjaśnianie kropek. Tam gdzie kropka jest najjaśniejsza, tam szpic będzie najwyższy. Mając taką kulkę: renderujesz i w programie do kompozycji dodajesz filtr tego typu: [będziesz musiał wyeksportować sobie ruch kamery i punkt z którego wychodzi Blur musi się poruszać w kadrze razem z kulką] Lub używasz w Maxie kulki z kropkowaną mapą jako Abażuru od lampy i przepuszczasz przez niego/nią światło Omni [światło umieszczasz w środku kuli] z Efektem Volume Light [dłuższy render] - aby uzyskać taki render: [ja nie używałem żadnego programu do vfx więc efekt jest marny. Aby uzyskać bazę szpica, będziesz potrzebował dodatkowej warstwy na której rozmycie plamki jest mniejsze] po skomponowaniu z "czystą" kulą ziemską: Najbardziej spiczaste światełka uzyskasz chyba z taką mapą: Ostatecznie możesz też użyć Geometrii - czuli rosnących stożków z odpowiednią mapą "transparency". Edytowane 5 Wrzesień 201113 l przez sly
Napisano 12 Wrzesień 201113 l Autor Dzięki wielkie, a znasz może jakieś tutoriale do maxa jak zrobić, aby światło pojawiało się w miejscach, gdzie są czarne kropki?