M_Bachu Napisano 16 Wrzesień 2011 Share Napisano 16 Wrzesień 2011 Witam. Dzisiaj coś dziwnego stało się ze sceną, nad którą pracuję. Po tym jak max mi się posypał przy próbie renderowania (za mało j*****j pamięci) uruchomiłem ponownie program i oto co zobaczyłem. Nie wiem co się dzieje, tymbardziej, że kamera vray'owska pokazuje wwsszystko w porzadku (co widać na obrazku). Reszta viewportów natomiast szaleje: albo mruga siatka, albo połowy budynku nie widać lub jest przeźroczysta. Czy ktoś spotkał się z takim problemem i wie co na to poradzić ? Podkreślam, że w ustawieniach viewportów nic nie kombinowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stormwind Napisano 16 Wrzesień 2011 Share Napisano 16 Wrzesień 2011 zaktualizuj sterowniki karty graficznej, i zmień w opcjach display driver sterownik graficzny maxa na open GL a potem z powrotem na directX (lub nirous w maxie 2012) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M_Bachu Napisano 16 Wrzesień 2011 Autor Share Napisano 16 Wrzesień 2011 najnowsze sterowniki instalowałem dosłownie tydzień temu (karta ATI hd4650), pro catalyst controller, cały pakiet. Zrobiłem tak jak powiedziałeś. Direct>Gl>Direct - NIC, DALEJ TO SAMO. Nie mam pojęcia o co chodzi, kamera vrayowska ładnie wszystko wyświetla, nawet przy ruszaniu nią, a 3 pozostałe kiszka. Nie da się pracować. Proszę, masz/macie jakieś inne pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dimaxion Napisano 16 Wrzesień 2011 Share Napisano 16 Wrzesień 2011 a nie zwiał Ci ten model za daleko od środka układu współędnych? Albo może model się przeskalował i jest bardzo malutki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M_Bachu Napisano 16 Wrzesień 2011 Autor Share Napisano 16 Wrzesień 2011 Mam jednostki w metrach, wysokość budynku to prawie 12 m więc to raczej nie to. Przesunąłem model na sam środek układu, dalej nic... :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M_Bachu Napisano 16 Wrzesień 2011 Autor Share Napisano 16 Wrzesień 2011 szlag mnie trafi zaraz, nie wiem co robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M_Bachu Napisano 16 Wrzesień 2011 Autor Share Napisano 16 Wrzesień 2011 Hah. Naprawiło się. SAMO. Nie mam pojęcia co było przyczyną, ale po prostu włączyłem maxa z ikonki w katalogu instalacyjnym, a nie bezpośrednio przez plik, który sprawiał problem, a następnie wczytałem scenę. Wszystko już działa. PS cały czas jestem ciekaw co spowodowało te artefakty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M_Bachu Napisano 16 Wrzesień 2011 Autor Share Napisano 16 Wrzesień 2011 Fałszywy alarm, nie działa. Znów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stormwind Napisano 16 Wrzesień 2011 Share Napisano 16 Wrzesień 2011 skoro prawdopodobnie scena robi problemy, możesz: 1. w maxie wybrać file/new/keep objects. 2. zaimportować elementy starej sceny do nowej, 3. 1+2 czy w wireframe tez występują jakieś błędy, z tego co widze te artefakty sa tylko w widokach izometrycznych, próbowałeś pracować w widoku prespective? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M_Bachu Napisano 16 Wrzesień 2011 Autor Share Napisano 16 Wrzesień 2011 Nie wiem jak to jest, ale raz po włączeniu działa, a raz nie.m Czy to może być sprawa przegrzanego procesora albo ramu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi