Skocz do zawartości

Dziwny problem z viewportem.

M_Bachu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Dzisiaj coś dziwnego stało się ze sceną, nad którą pracuję. Po tym jak max mi się posypał przy próbie renderowania (za mało j*****j pamięci) uruchomiłem ponownie program i oto co zobaczyłem. Nie wiem co się dzieje, tymbardziej, że kamera vray'owska pokazuje wwsszystko w porzadku (co widać na obrazku). Reszta viewportów natomiast szaleje: albo mruga siatka, albo połowy budynku nie widać lub jest przeźroczysta. Czy ktoś spotkał się z takim problemem i wie co na to poradzić ? Podkreślam, że w ustawieniach viewportów nic nie kombinowałem.

bladn.jpg

• Odpowiedzi 9
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

najnowsze sterowniki instalowałem dosłownie tydzień temu (karta ATI hd4650), pro catalyst controller, cały pakiet. Zrobiłem tak jak powiedziałeś. Direct>Gl>Direct - NIC, DALEJ TO SAMO.

Nie mam pojęcia o co chodzi, kamera vrayowska ładnie wszystko wyświetla, nawet przy ruszaniu nią, a 3 pozostałe kiszka. Nie da się pracować. Proszę, masz/macie jakieś inne pomysły?

Hah. Naprawiło się. SAMO.

Nie mam pojęcia co było przyczyną, ale po prostu włączyłem maxa z ikonki w katalogu instalacyjnym, a nie bezpośrednio przez plik, który sprawiał problem, a następnie wczytałem scenę. Wszystko już działa.

PS cały czas jestem ciekaw co spowodowało te artefakty.

skoro prawdopodobnie scena robi problemy, możesz:

1. w maxie wybrać file/new/keep objects.

2. zaimportować elementy starej sceny do nowej,

3. 1+2

czy w wireframe tez występują jakieś błędy,

z tego co widze te artefakty sa tylko w widokach izometrycznych, próbowałeś pracować w widoku prespective?