Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam. Dzisiaj coś dziwnego stało się ze sceną, nad którą pracuję. Po tym jak max mi się posypał przy próbie renderowania (za mało j*****j pamięci) uruchomiłem ponownie program i oto co zobaczyłem. Nie wiem co się dzieje, tymbardziej, że kamera vray'owska pokazuje wwsszystko w porzadku (co widać na obrazku). Reszta viewportów natomiast szaleje: albo mruga siatka, albo połowy budynku nie widać lub jest przeźroczysta. Czy ktoś spotkał się z takim problemem i wie co na to poradzić ? Podkreślam, że w ustawieniach viewportów nic nie kombinowałem.

bladn.jpg

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

zaktualizuj sterowniki karty graficznej, i zmień w opcjach display driver sterownik graficzny maxa na open GL a potem z powrotem na directX (lub nirous w maxie 2012)

Napisano
  • Autor

najnowsze sterowniki instalowałem dosłownie tydzień temu (karta ATI hd4650), pro catalyst controller, cały pakiet. Zrobiłem tak jak powiedziałeś. Direct>Gl>Direct - NIC, DALEJ TO SAMO.

Nie mam pojęcia o co chodzi, kamera vrayowska ładnie wszystko wyświetla, nawet przy ruszaniu nią, a 3 pozostałe kiszka. Nie da się pracować. Proszę, masz/macie jakieś inne pomysły?

Napisano

a nie zwiał Ci ten model za daleko od środka układu współędnych?

Albo może model się przeskalował i jest bardzo malutki...

Napisano
  • Autor

Mam jednostki w metrach, wysokość budynku to prawie 12 m więc to raczej nie to. Przesunąłem model na sam środek układu, dalej nic... :(

Napisano
  • Autor

Hah. Naprawiło się. SAMO.

Nie mam pojęcia co było przyczyną, ale po prostu włączyłem maxa z ikonki w katalogu instalacyjnym, a nie bezpośrednio przez plik, który sprawiał problem, a następnie wczytałem scenę. Wszystko już działa.

PS cały czas jestem ciekaw co spowodowało te artefakty.

Napisano

skoro prawdopodobnie scena robi problemy, możesz:

1. w maxie wybrać file/new/keep objects.

2. zaimportować elementy starej sceny do nowej,

3. 1+2

czy w wireframe tez występują jakieś błędy,

z tego co widze te artefakty sa tylko w widokach izometrycznych, próbowałeś pracować w widoku prespective?

Napisano
  • Autor

Nie wiem jak to jest, ale raz po włączeniu działa, a raz nie.m Czy to może być sprawa przegrzanego procesora albo ramu ?