Napisano 18 Wrzesień 201113 l Witam wszystkich scupltowiczow jak i niesculptowiczow :) Moj problem przestawia sie nastepujaco: wysculpcilem sobie modelik, poczym pomalowalem go w Zetce. Nastepnie przypisalem UV uzywaja automatycznej funkcji Z i wypalilem texturke. Ale jako ze srednio mi takie mapowanie odpowiadalo (ogolny burdel, a pozniej jakbym chcial podmalowac to nie doszedlbym co i gdzie), wiec postanowilem zmapowan porzadnie swoj model. Zrobilem to wg tej instrukcji: http://www.pixologic.com/docs/index.php/Baking_PolyPainting_into_a_Texture_Map Wydawalo mi sie ze wszystko jest OK choc juz w Zetce bylo widac pewne bledy, ale myslalem ze to moze blad Zetki i wyswietlania viewportu, wiec exportowalem model i nalozylem texturke w maxie i ten sam problem co w Zetce, a wyglada to tak: Sama textura przestawia sie nastepujaco: Jak widzicie na texturze widac jakby te "kafle" jakby pozostalosci po zbrushowym mapowaniu, a powinny byc gladkie przejscia bez widocznych szwow, poza tym czesc kawalkow textury jakby byla wcisnieta w niewlasciwym miejscu na texturze. Jesli ktos ma pojecia co moze byc przycznyna lub wie co robie zle i moglbym sie podzielic wiedza, bylobym wdzieczny. Z gory dziekuje i pozdrawiam
Napisano 18 Wrzesień 201113 l Zetka sama w sobie ma taki por...problem:) ze podczas skakania miedzy lvl SDiv psuje ci sie "suv"- smoth uv; poprostu przestaje działać i trzeba to naprawiac. Tylko że u ciebie jakby poprzekręcaly sie uvki i niewiem czy to co ci napisze to pomoże. Jezeli wciąż posiadasz ten model pochlapany kolorem Sprobuj moze cos takiego: 1. zaimportuj low pol model z uv 2. wcisnij : geometry - "suv" 3. wejdz na ten sam lvl Sdiv na jakim wczesniej pracowałeś malując uprzedni obiekt 4. wyexportuj hipoly z wcisnietym "suv" tego modelu do obj. 5. Wgraj stary pomalowany model 6. wejdz na najwyższy Sdiv 7. Zaimportuj czysty niepomalowany model HP w miejsce starego 8. Sprobuj wypalic texture Ten sposob pomaga w pozbyciu sie niewysmothowanych uv, ale masz poobracane tam jakos kolory wiec niewiem czy to pomoze. Mam nadzieje ze w nowej zetce to naprawią, bo irytujace jest exportowanie modeli ktore maja po 10 mln zeby wypalic dobrze texture.