pressenter Napisano 6 Październik 2011 Napisano 6 Październik 2011 Witam, mam dziwne uczucie, że już kiedyś coś było na ten temat, ale nie mogę znaleźć, a strasznie mnie to dzisiaj męczy. Renderuję kawałek ściany, znajdujący się w odległości 9ciu centymetrów od lustra, i jej odbicie w lustrze robi się całe takie prawie czarne: Można coś z tym zrobić? Materiał dość standardowy: diffuse lekko szary, i reflect "na maxa". Z góry dzięki za pomoc Sz.
azinsky Napisano 6 Październik 2011 Napisano 6 Październik 2011 (edytowane) Chyba jaja sobie robisz!!! Twoje wizki są przyzwoite z pewnościa znacz rozwiązanie, nie wierzę ,że nie!!! Spróbuj, w slot reflekt wrzucić mapę falloff,czarny kolor zmień na biały daj znać czy działa. Albo zamiast zwykłego materiały Vray daj VrayOverrideMtl gdzie w slot Gi wrzucasz zwykły vray-owy materiał. (im jaśniejszy tym ściana w odbiciu powinna być jaśniejsza.) Edytowane 6 Październik 2011 przez azinsky
żółty Napisano 6 Październik 2011 Napisano 6 Październik 2011 Strzelam bo nie mam w tej chwili jak sprawdzić: spróbuj zwiększyć wartości w reflection/max depth w materiale lustra
pressenter Napisano 6 Październik 2011 Autor Napisano 6 Październik 2011 Niestety ani falloff, ani override, ani zwiększenie parametrów nie pomaga.
mirach Napisano 6 Październik 2011 Napisano 6 Październik 2011 a jaki masz color diffuse dla lustra? moze czarny przypadkiem ?
polka dot Napisano 6 Październik 2011 Napisano 6 Październik 2011 cześć, a masz zaznaczoną opcję 'Reflective' w polu GI Caustics w zakładce Indirect Illumination? 1
Hynol Napisano 6 Październik 2011 Napisano 6 Październik 2011 Albo nie daj Boże masz cutoffa włączonego w materiale lustra? W razie czego wyrenderuj Reflect pass żeby mieć pewność że to odbicia a nie coś innego - typu GI cy cuś.
pressenter Napisano 7 Październik 2011 Autor Napisano 7 Październik 2011 I Polka trafił w samo sedno. ;) Ale dziwne, bo w sumie nigdy nie mam tej opcji zaznaczonej, i pierwszy raz mi się coś takiego zdarzyło. Dzięki wszystkim za szybką pomoc. :) Sz.
Rekomendowane odpowiedzi