Skocz do zawartości

Optymalizacja Blendera

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich, szukałem tego tematu ale nie mogłem znaleźć więc założyłem nowy temat.

Mam problem z raytracingiem, kiedy jest za dużo particli, rozdzielczość jest średnia (1280x720) i mam kompozycje w nodach to często podczas budowania Raytree w renderingu wywala mi cały program. Nie wiem czy to kwestia pamięci komputera czy po prostu brak stabilności programu. Istnieje jakaś optymalizacja Blendera?

Z góry dzięki za odpowiedź :)

• Odpowiedzi 7
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

Myślę ze to ograniczenie softu/systemu operacyjnego i ramu. Aczkolwiek możesz sprawdzić buildy optymalizowane z graphicall.org. Na pewno nie zaszkodzi.

Napisano

Najlepiej przetestuj inne drzewa akceleracji (w zakładce render, w grupie Performance) - niektóre będą szybsze, inne będą wykorzystywać mniej pamięci (przez co zapewne wywala) - no chyba, że np. masz 32bit system operacyjny i kilka GB pamięci to najlepiej zmienić system (32bitowe ograniczają program tak, że nie może wykorzystać więcej niż niecałe 2gb z tego co pamiętam).

Napisano

No niestety ale XP 32-bitowy nie idzie z jakimkolwiek raytracingiem :/ Jest jakiś dobry 64-bitowy system pod Blendera? Win8 64bitowy mógłby być wystarczający?

Napisano

Ja używam Linuxa 64bit, ale ogólnie to ważne jest dla Ciebie, żeby system mógł alokować na proces większą ilość pamięci, a tu będzie dobry tak jak pisze Lucas każdy 64bit system (jeśli będzie Ci zależało na szybszym renderingu, lepszym zarządzaniu wątkami i schedulerem to można by się zastanawiać na konkretnym (i ze wspieranych przez Blendera Windows/MacOS/Linux/*BSD rodzinę Windowsów to tu najgorsza opcja (jednak wybór nie samą szybkością się rządzi i ze względu na inne programy możesz być wręcz zmuszony do wybrania go jako najlepszego kompromisu))).

Napisano

na Linuxie Blender chodzi bardzo dobrze, jednak ja musiałem sie przestawić ze względu - jak pisze Skoti - na programy windowsowe.

Trzeba to przemyśleć, żeby nie stracić czasu na ponowną przesiadkę, bo np. dajmy na to będziemy potrzebowali CrazyBumpa czy Xnormal.