CiasteczkowyPotwór Napisano 16 Październik 2011 Napisano 16 Październik 2011 Witam! Mam kłopot, otóż chodzi o powiększanie/pomniejszanie obiektów - tak znam narzędzie Scale, ale nie o to mi chodzi. Mam pewien kształt - dla uproszczenia niech będzie to litera H i chciałbym zrobić jego kopię lecz odrobinę mniejszą tak, aby kopia zawierała się w oryginale. Mam nadzieję, że jest dość jasne co mam na myśli. Narzędzie Scale zadziała odpowiednio tylko dla kuli czy sześcianu, ale dla wspomnianego H już nie koniecznie. Jakieś pomysły? Pozdrawiam Cookie
Hynol Napisano 16 Październik 2011 Napisano 16 Październik 2011 Jest coś takiego jak outline. Dla krzywych działa z poziomu sub-object spline, dla poly działa z poziomu poligonów.
CiasteczkowyPotwór Napisano 16 Październik 2011 Autor Napisano 16 Październik 2011 (edytowane) Sprawdziłem narzędzie, o którym pisałeś i niestety ono tylko rozszerza obiekt o zewnętrzne krawędzie, ale nie zwiększa jego objętości, ale dziękuję za pomoc. Czekam na inne propozycje. Udało mi się znaleźć odpowiedni modyfikator, który działa w ten sposób. Nazywa się Push. Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam! Edytowane 16 Październik 2011 przez CiasteczkowyPotwór
Hynol Napisano 17 Październik 2011 Napisano 17 Październik 2011 Ano tak - ja w sumie na płasko myślałem. Masz jeszcze modyfikator shell - on również może zostać użyty do skalowania takiego jak chcesz.
goran Napisano 17 Październik 2011 Napisano 17 Październik 2011 A nie da się scale ustawić względem środka obiektu i skalować wzdłuż 2 osi? Chyba o to chodzi?
cucsoniuss Napisano 17 Październik 2011 Napisano 17 Październik 2011 tak jak pisze hynol używasz shell i później detach-ujesz obiekt ze środka
CiasteczkowyPotwór Napisano 18 Październik 2011 Autor Napisano 18 Październik 2011 A nie da się scale ustawić względem środka obiektu i skalować wzdłuż 2 osi? Chyba o to chodzi? To zrób sobie prosty kształt Torus i spróbuj wstawić do niego mniejszą kopię za pomocą narzędzia Scale, ale wydaje mi się, że Ci się to nie uda, a na pewno nie prościej niż przy pomocy modyfikatora Push.
goran Napisano 19 Październik 2011 Napisano 19 Październik 2011 To było bardziej pytanie bo nie miałem maxa pod ręką żeby sprawdzić. W sumie dzięki za "nawrócenie" :-)
Rekomendowane odpowiedzi