Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Max3D.pl

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

witam . problem jest następujący używając splajnow narysowałem sobie pewien element o wymiarach 3x2 cm niestety gdy nadaje temu obiektowi modyfikacje extrude i ustawiam Amount na 100 cm to wychodzi z tego jakieś 5cm ... znaczy w porównaniu do wysokości i szerokości 2x3 cm to to 100 cm wyglada jak by miało max 5 cm jest tu wyraźnie jakiś problem ze skalą narysowałem obok w scenie inny obiekt w splainach użyłem extrude i już było dobrze 100cm mialo 100 cm ... macie jakieś pomysł jak to naprawić z góry dzięki

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 735
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Zrób extrude o 0cm, zaznacz powierzchnię którą "wyciągałeś" i przesuń o 100cm (prawy klik na ikonkę move i wpisujemy ręcznie 100 cm w odpowiedniej osi).

Napisano
  • Autor

z samym problem już sobie poradziłem dawno bo jest na to kilka sposobów ... ale ciekawi mnie samo to dlaczego tak się dzieje, i jak to naprawić ... taka wiedza na przyszłość

Napisano

Prawdopodobnie przeskalowałeś splina bedąc w subobject.

Edit: ...Nie będąc w subobject spline. O tym myślałem ale odwrotnie napisałem a t0m3k to jaśniej wytłumaczył ;]

Edytowane przez arturprx2

Napisano

w zasadzie nie powinno sie uzywac narzedzia scale na obiektach tylko na ich podobiektach. jesli chcesz zeskalowac spline'a to wchodzisz w edycje > selekcja spline i zaznaczasz wszystko a nestepnie scale i wtedy bedzie OK.

jesli przeskalujesz obiekt (a tak wlasnie zrobiles) to tak naprawde skalujesz jego Pivot i wtedy automatycznie skalowane beda wszystkie modyfikatory jakie na niego nalozysz a jesli przeskalujesz cos non uniform to juz w ogole tragedia bo np. taki bend bedzie sie rozciagal, mapowanie bedzie miec inna scale na niby takich samych obiektach z nalozonym UVW Map o identycznych rozmiarach.

jesli juz cos przeskalowales to albo wracasz do oryginalnej skali (wlacz narzedzie scale i wklep 100 w x,y,z) i wtedy tak jak napisalem albo uzyj Reset Xform z zakladki Utilities.

Napisano
  • Autor

no i profeska dzięki za wyjaśnienie zjawiska będę pamiętał na przyszłość :)

Edytowane przez maciekazazel14

Napisano

pewnym sposobem jest też stworzenie slajna/obiektu i z poziomu edycji attaczować do niego nasz przeskalowany obiekt , następnie wywalić ten do którego się ataczowało i skala się też resetuje.....co do Xforma, to zauważyłem w kilku przypadkach że nie rozwiązywał problemów do końca:)

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.