Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

hej.

chciałbym uzyskać magnetyczność ściany oraz powłokę tablicy.

pierwsze co przychodzi nam myśl to farba magnetyczna a następnie farba do tablic. niestety ilość warstw jaką trzeba by było nałożyć farby magnetycznej winduje bardzo wysoko cenę realizacji.

tutaj pytanie, czy znacie/stosowaliście jakieś rozwiązania dla uzyskania ściany magnetycznej?

myślałem o pokryciu ściany blachą a następnie pomalowaniu tego farbą do tablic, jednak jakość tego rozwiązania po dłuższym odstępie czasu budzi moje wątpliwości.

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 2,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

hym...

farby ciekawa sprawa nawet nigdy o takich nie słyszałem.

Pierwsze co mi przyszło na myśl to pokrycie ściany cieką warstwą metalu, np. blach czy coś podobnego i zainstalowanie pod nią najprostszego elektromagnesu :) wystarczy trochę zwojów kabla miedzianego podłączonego do zasilania.

Pozdrawiam M.

Napisano

Da się kupić samą blachę tablicową juz pomalowaną. Ograniczeniem jest tu tylko wielkość arkusza (chyba 2,5 x 1,5 m). No i kłopot z transportem - bardzo łatwo sie zagina. Poszukaj w swojej okolicy jakiegoś producenta tablic szkolnych (teraz robi się również białe :) ). Ja kiedyś bez problemu odkupiłem taką blachę. Dosyć łatwo również się ją przykleja.

Napisano

A folia magnetyczna ?

Można kupić z roli o szerokości bodaj 62,5 cm biała z elastycznego magnesu na roli 25 albo 50 metrów.

Ale sprzedają na metry.

Takie pasy są lekkie i można polecieć całą ścianę dookoła.

Jest to magnes o grubości 0,7 albo 0,5 mm i cieńsze.