Napisano 7 Listopad 201113 l Witam, digital painting zainteresował mnie już dość dawno temu, jednak nie poczyniłam od tego czasu specjalnych postępów. Chcąc to zmienić, postanowiłam założyć tu teczkę, będę więc wdzięczna za rady, sugestie :) Bazgrzę sobie również w technikach tradycyjnych, szczególnie piórko+tusz, czasem cienkopis, czasem akwarela do tego. Planuję spróbować swoich sił w CA, mam nadzieję, że niebawem będę miała jakieś szkice do pokazania w tym temacie :) [jeszcze dziś lub jutro wrzucę parę świeżych szkiców piórkiem] To może zacznę od tradycji: tradycja + digital: i digital:
Napisano 7 Listopad 201113 l Bardzo ładnie. Radzić nie będę, ale powiem tyle, że bardzo mi się podobają Twoje szkice. A zwłaszcza karta. :)
Napisano 7 Listopad 201113 l Cześć, wydaje mi się że mogłoby być ciekawie, gdybyś spróbowała porobić szybką architekturę w digitalu, tak jak te tradycyjne. A ogólnie, to zapowiada się ciekawie :) Nic tylko czekać na więcej pracek.
Napisano 7 Listopad 201113 l Witam na forum! :) Pierwsze trzy rysuny miodzio, bardzo mi się podobają. Jesteś na ASP? Pejzażyk też całkiem fajny, dobre ćwiczonko abstrakcyjnych plam, uprościł bym trochę ten obrazek, za dużo w nim dobroci :) Przy dalszych planach nie staraj się pokazać co to jest, że to drzewa iglaste, krzaki, pole. Trzaśnij abstrakcyjną plamę z odpowiednimi brzegami i tyle :) Porównaj swoje prace do prac innych artystów, których pejzażyki Ci się podobają, tak najłatwiej uczyć się techniki i wyczucia. Pani na polu w nocy bardzo mi się podoba, psychodela i fantasy moje klimaty. Uczepie się tylko tego, że twarz i głowę namalowałaś świetnie, prawie wzorowo, a całą resztę ciała pojechałaś zupełnie inaczej : Upraszczaj, upraszczaj, jeszcze raz upraszczaj, obrazek i swoje zadanie, nie dzióbdziaj pędzelkiem ;) połóż duże plamy bo to one budują formę i obraz, a detale, przejścia graniczne świateł, kolorowe glazy możesz położyć potem. W digitalu nie ma kumulacji medium :) Malowanie w digitalu to czysta przyjemność, można robić wszystko xD Już raz widziałem jak ktoś cudownie namalował jeden element obrazka (kieszeń kurtki), a całą resztę inaczej :D Tutaj jest wątek: http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=75251&page=16&p=1064967&viewfull=1#post1064967 Zrobiłem over twojej pracy, mam nadzieję że będzie pomocny, całe ciało namalowałem tak jak namalowałaś twarz :) Jesteś dobra, pracuj i ucz się dużo, a będziesz miotać :) Edytowane 8 Listopad 201113 l przez n-pigeon
Napisano 8 Listopad 201113 l Autor @Dav - dziękuję, co do karty, to miała powstać cała talia, może jeszcze do tego dojdzie :) @Aryk, na razie raczej ograniczę się do widoczków bez architektury, ale później na pewno spróbuję swoich sił w tym temacie @n-pigeon - nie jestem na ASP, ale jestem po liceum plastycznym. Za to może BĘDĘ na ASP, dzięki :) Masz rację co do dalszych planów, chociaż ten najdalszy w krajobrazie jest uproszczony (pewnie mógłby być bardziej). A teraz "pani na polu" ;) - jej twarz namalowałam dwoma płaskimi plamami + proste usta. Możliwe, że twarz jest nieco inaczej namalowana, niż ciało, jednak, jeżeli miałabym coś zmieniać, to dopasowałabym styl malowania twarzy do ciała, a nie odwrotnie. Rozumiem o co Ci chodzi z tą gładkością ciała, jednak interesował mnie efekt pseudo pasteli, chciałam skonstruować obraz nieco pewniejszymi, twardszymi pociągnięciami (jak na mnie to i tak są one dość pewne :)), próbując uzyskać właśnie duży kontrast i jakąś (nie powiem, że dobrą) fakturę. Z całym szacunkiem, ale szczerze mówiąc uważam, że Ty malując over przegiąłeś w drugą stronę, nadmiernie wygładzając/rozmazując/blurując ciało. Będę szczera (a co tam ;)), według mnie Twoja wersja ciała nie komponuje się z otoczeniem i jest plastelinowa, płaska... gdzie się podziała gra światła, na której tak mi zależało? :) . Jak rozumiem, zrobiłeś szybki "nadmalunek", jednak efekt naprawdę mnie nie przekonuje. Jestem jednak wdzięczna za pozostałe rady, np. tę o budowaniu obrazu większymi plamami, to bardzo dobra rada :) Dzięki za zachęcające słowa, pora brać się do pracy:) Dorzucam parę skanów szkicownika, żeby coś się działo... Teraz trzeba poćwiczyć digital... :) Edytowane 8 Listopad 201113 l przez daria
Napisano 8 Listopad 201113 l Aby imitować pastele lub kryjące farby najlepiej zmniejszyć i/lub podpiąć nacisk piórka pod flow. Modyfikując opacity robisz lazerunek.
Napisano 8 Listopad 201113 l Autor Dobra, pora na coś nowego-digitalowego. Wybrałam prostotę na początek, żeby się nie zrazić :) speed: Proszę o rady!
Napisano 9 Listopad 201113 l To się nazywa "motyw drogi w obrazie" :P A tak poza tym, fajnie Ci to malowanie/rysowanie wychodzi :)
Napisano 9 Listopad 201113 l Autor No, jestem pod wrażeniem tego "fajnala" :) Dzięki za miłe słowa, muszę się wziąć za digitala, mam pomysł na kolejną pracę, pewnie dzisiaj wezmę się za jej realizację :)
Napisano 9 Listopad 201113 l mnie sie ten fajnal Twoj bardzo podoba. Bardzo malarski lubie taki sposob działania
Napisano 11 Listopad 201113 l myśle że korekta N-pigeona dużo wniosła jednak do tej pani na polance ...jej ciało jest bardziej spójne kolorystycznie. Daria w Twoich pracach bardzo mi się podoba kreska,jest zawsze dokładnie tam gdzie trzeba ;) delikatna i przemyślana
Napisano 11 Listopad 201113 l Autor Soulinka12 ok skoro tak uwzasz ;) ja jednak nadal zdecydowanie sadze, ze wyglada nieciekawie . Nie umniejszam tu zdolnosciom n-pigeona bo widzialam, ze potrafi overowac :) Dzieki za mile slowa, pozdrawiam :)
Napisano 14 Listopad 201113 l Autor doskwiera mi brak weny, jednak powstał taki oto, niezbyt ambitny, kartofel...
Napisano 19 Listopad 201113 l Noo i dobry burak! Wydaje mi się jedynie, że przydałoby się ciut więcej kontrastu i złagodzenia tekstury za ów panem, zeby od niego uwagi nie odciągać :) Więc sie pokusiłem o over myszką :)
Napisano 19 Listopad 201113 l Autor dzieki :) faktycznie mój wygląda teraz blado, obiecuję poprawić :))