Napisano 16 Listopad 201113 l Witam, Jako że zima tuż tuż, mam pytanie odnośnie łańcuchów na koła. Czy ma ktoś doświadczenie z takim sprzętem na zimowych jazdach? Zastanawiam się nad zakupem takiego sprzętu ale chciałbym poznać opinie kogoś kto faktycznie odczuł różnice podczas jazdy. Wszelkie ZA i PRZECIW mile widziane :) Pozdrawiam Artur
Napisano 16 Listopad 201113 l Ja tam zawsze łańcuchy uznawałem za ostateczność:) . Nie wiem na jak ekstremalne warunki się szykujesz ale nie lepiej zainwestować w dobre opony zimowe+prawidłowe wyważenie kół?
Napisano 16 Listopad 201113 l Pytanie gdzie będziesz jeździł, bo jak po górskich drogach z zalegającym śniegiem to warto. No i warto pamiętać że żeby używać łańcuchów musi być śnieg na jezdni (i to sporo) bo inaczej nie wolno ich zakładać.
Napisano 17 Listopad 201113 l Autor Po świętach szykuje się wyjazd w góry i tak mi do głowy przyszło poznać opinie kogoś kto na tym jeździł.
Napisano 17 Listopad 201113 l Hej, rok temu jechałem do livigno do włoch, łańcuchy kupiłem ale nie założyłem ani razu. Może dlatego że miałem wtedy nowiutkie opony zimowe i było pełno ratraków bo jechaliśmy w nocy. Za to kilka lat wcześniej podczas wyjazdu do czarnej hory się przydały, lecz wtedy kupiliśmy najtańsze jakieś na allegro więc do użycia nadawały się tylko raz. Z tego co wiem to łańcuchy rombowe są najlepsze bo lepiej trzymają auto na torze jazdy i efektywniej hamują od drabinkowych czy też trójkątnych. Są jeszcze tekstylne łańcuchy. W tych można jeździć po asfalcie. Nie wiem jak się sprawdzają na górskich szlakach. pzdr.
Napisano 17 Listopad 201113 l Nie ma sensu inwestować w łańcuchy chyba że będzie jeździł po zaspach, lepiej kupić porządne zimówki, a jesli wpadniesz w głęboki snieg to nic nie pomoże, nawet łańcuchy.
Napisano 22 Listopad 201113 l sektor napisał: Nie ma sensu inwestować w łańcuchy chyba że będzie jeździł po zaspach, lepiej kupić porządne zimówki, a jesli wpadniesz w głęboki snieg to nic nie pomoże, nawet łańcuchy. No ja bym czytał opis mojego miejsca zamieszkania... zaspy w które jak wpadniesz to nic nie pomoże... pewnie z tego powodu samochód "nocuje u sąsiada" xD. Najlepszy sposób to znajomy z ciągnikiem xD Ps. w tym roku nie będzie śniegu ;)
Napisano 22 Listopad 201113 l Jak zaspa to nie wiem, czy nawet łańcuchy pomogą;). Cóż, ładować kasy w nie na pewno nie warto ale może kupić jakiekolwiek awaryjne (ja u siebie w zimę też wożę w samochodzie łańcuchy ale całe szczęście nigdy nie musiałem używać). Reasumując na podstawie tego, co wszyscy pisaliśmy: łańcuchy awaryjnie - tak, do jazdy "normalnej" - nie.