Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

Jestem na etapie tworzenia animacji na potrzeby pracy magisterskiej. W animacji będą ścigać się dwa roboty. Na razie mam pierwsze testowe 5 sekund. Potrzebuję waszych rad co robię źle i co powinienem poprawić, żeby osiągnąć "realizm" :)

http://www.youtube.com/watch?v=ZOANtSvyeAY

z góry dzięki za posty :)

• Odpowiedzi 10
  • Wyświetleń 1,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Trochę za wolno, więcej dynamiki. Podoba mi się jak się rozgrzewa, ale później traci tą gibkość.

W kilku miejscach poruszasz tylko jednym fragmentem ciała, a reszta jest martwa. Może warto by dodać trochę rotacji na tułów i głowę.

Brakuje wygaszania ruchów i poczytaj też o antycypacji, przed startem powinien nabrać trochę rozpędu.

Edytowane przez wroniec

Napisano

Nie polecam korzystania z takich refek, chodzi o refki "prawdziwe", np

Napisano

Ta refka jest "za bardzo" pro ;) - breja dobrze radzi z ta antycypacja i ruchem calego ciala.

Jesli to wyscig robotow to moze zrob troche mniej plynny ruch ?

Napisano

Specem nie jestem ale robot i rozgrzewka - trochę się to gryzie, ewentualnie mógłby przygotowując się do biegu - podchodząc do bloczków startowych "transformować" jakieś aerodynamiczne lotki wysunąć czy ewentualnie przybrać bardziej opływowy kształt.

Chyba, że ten robot docelowo ma być bio- to inna sprawa. Ps ładnie się zapowiada - już widzę w głowie ładny render, oświetlenie i szczegóły...

Napisano
  • Autor

@breja - w weekend będę walczył dalej, postaram się rozkminić kwestię antycypacji, z wygaszaniem ruchów pójdzie łatwiej bo wiem ocb tylko nie wiem jeszcze jak to się robi ;)

@juzwa - korzystam z innej refki ale też Asafa :)

@sunedge, michu - myślałem na początku żeby nadać im mało płynny ruch ale w tych czasach ludziom robot już się tak nie kojarzy ze sztywnymi ruchami tylko silnie rozwiniętą SI, a sam robot bardziej przypomina człowieka np. terminator - niby robot a zwinny :)

Napisano

@Sunedge - nie wiem w ktora strone jest za bardzo pro. slow motion sa dobre, bo zlapiesz wiecej niz na zwyklej. Czy przy modelowaniu korzystasz z refki slabo wymodelowanego samochodu czy raczej realnej fotki?

Polecam na start zanim zaczniesz sobie "uplynniac" animacje zrobic to na pose-to-pose. Bardzo to dobre, bo znajdziesz timing i nie koniecznie musi on sie zgadzac z refka. Polecam te stronke (http://www.11secondclub.com/) w sekcji forum masz duzo pracek WIP i widac po etapach jak sie rozwijaja, tam tez zobaczysz o co chodzi z tym pose-to-pose

Napisano

Chodzilo mi o brak antycypacji w tym ruchu, "normalny" ;) czlowiek zanim wystartuje, trochę sie spręży - cofnie i dopiero ruszy - taki ruch jest ciekawszy i naturalny :)

Asafa startuje modelowo, ale musial sie tego nauczyc - dawno temu nauczyciel od WF wbijal nam do glowy, zeby nie robic wlasnie tego ruchu do tylu, ale od razu walic do przodu ^^ a to nie takie latwe ;)

Oczywiscie slow motion sa dobre, ten film na dodatek pokazuje mistrza - wiec, mozna korzystac :)

Napisano

o kurcze, faktycznie start kolesia z linku w poście 5 nie ma antycypacji, facet zakrzywia zasady ;]

jednak myślę, że dla potrzeby ładnej animacji, lepiej ją dodać