Szymon_176 Napisano 23 Listopad 2011 Share Napisano 23 Listopad 2011 Witam, Jestem na etapie tworzenia animacji na potrzeby pracy magisterskiej. W animacji będą ścigać się dwa roboty. Na razie mam pierwsze testowe 5 sekund. Potrzebuję waszych rad co robię źle i co powinienem poprawić, żeby osiągnąć "realizm" :) http://www.youtube.com/watch?v=ZOANtSvyeAY z góry dzięki za posty :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asblaze Napisano 26 Listopad 2011 Share Napisano 26 Listopad 2011 1. znaleźć referencje 2. zrobić na podstawie referencji. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon_176 Napisano 5 Grudzień 2011 Autor Share Napisano 5 Grudzień 2011 znalazłem referencje, starałem się odwzorować ruch - jak waszym zdaniem? http://www.youtube.com/watch?v=-UxYph0OjPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wroniec Napisano 5 Grudzień 2011 Share Napisano 5 Grudzień 2011 (edytowane) Trochę za wolno, więcej dynamiki. Podoba mi się jak się rozgrzewa, ale później traci tą gibkość. W kilku miejscach poruszasz tylko jednym fragmentem ciała, a reszta jest martwa. Może warto by dodać trochę rotacji na tułów i głowę. Brakuje wygaszania ruchów i poczytaj też o antycypacji, przed startem powinien nabrać trochę rozpędu. Edytowane 5 Grudzień 2011 przez wroniec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juzwa Napisano 7 Grudzień 2011 Share Napisano 7 Grudzień 2011 Nie polecam korzystania z takich refek, chodzi o refki "prawdziwe", np Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sunedge Napisano 7 Grudzień 2011 Share Napisano 7 Grudzień 2011 Ta refka jest "za bardzo" pro ;) - breja dobrze radzi z ta antycypacja i ruchem calego ciala. Jesli to wyscig robotow to moze zrob troche mniej plynny ruch ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihu Napisano 7 Grudzień 2011 Share Napisano 7 Grudzień 2011 Specem nie jestem ale robot i rozgrzewka - trochę się to gryzie, ewentualnie mógłby przygotowując się do biegu - podchodząc do bloczków startowych "transformować" jakieś aerodynamiczne lotki wysunąć czy ewentualnie przybrać bardziej opływowy kształt. Chyba, że ten robot docelowo ma być bio- to inna sprawa. Ps ładnie się zapowiada - już widzę w głowie ładny render, oświetlenie i szczegóły... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon_176 Napisano 8 Grudzień 2011 Autor Share Napisano 8 Grudzień 2011 @breja - w weekend będę walczył dalej, postaram się rozkminić kwestię antycypacji, z wygaszaniem ruchów pójdzie łatwiej bo wiem ocb tylko nie wiem jeszcze jak to się robi ;) @juzwa - korzystam z innej refki ale też Asafa :) @sunedge, michu - myślałem na początku żeby nadać im mało płynny ruch ale w tych czasach ludziom robot już się tak nie kojarzy ze sztywnymi ruchami tylko silnie rozwiniętą SI, a sam robot bardziej przypomina człowieka np. terminator - niby robot a zwinny :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juzwa Napisano 8 Grudzień 2011 Share Napisano 8 Grudzień 2011 @Sunedge - nie wiem w ktora strone jest za bardzo pro. slow motion sa dobre, bo zlapiesz wiecej niz na zwyklej. Czy przy modelowaniu korzystasz z refki slabo wymodelowanego samochodu czy raczej realnej fotki? Polecam na start zanim zaczniesz sobie "uplynniac" animacje zrobic to na pose-to-pose. Bardzo to dobre, bo znajdziesz timing i nie koniecznie musi on sie zgadzac z refka. Polecam te stronke (http://www.11secondclub.com/) w sekcji forum masz duzo pracek WIP i widac po etapach jak sie rozwijaja, tam tez zobaczysz o co chodzi z tym pose-to-pose Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sunedge Napisano 8 Grudzień 2011 Share Napisano 8 Grudzień 2011 Chodzilo mi o brak antycypacji w tym ruchu, "normalny" ;) czlowiek zanim wystartuje, trochę sie spręży - cofnie i dopiero ruszy - taki ruch jest ciekawszy i naturalny :) Asafa startuje modelowo, ale musial sie tego nauczyc - dawno temu nauczyciel od WF wbijal nam do glowy, zeby nie robic wlasnie tego ruchu do tylu, ale od razu walic do przodu ^^ a to nie takie latwe ;) Oczywiscie slow motion sa dobre, ten film na dodatek pokazuje mistrza - wiec, mozna korzystac :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wroniec Napisano 9 Grudzień 2011 Share Napisano 9 Grudzień 2011 o kurcze, faktycznie start kolesia z linku w poście 5 nie ma antycypacji, facet zakrzywia zasady ;] jednak myślę, że dla potrzeby ładnej animacji, lepiej ją dodać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi