Napisano 15 Grudzień 201113 l Witam wszystkich,postanowiłam pogrzebać trochę w swoich projektach i doszlifować niektóre z nich, tak żeby nadawały się do folio.Załączony render jest ujęciem na fragment mieszkania, pozostałe widoki załączę później w miarę rozwoju pracy nad scena;)Bardzo bym była wdzięczna za wszelką obiektywną krytykę, opinię, pomysły i propozycje do tego jak tą scenkę urozmaicić i poprawić jej fotorealizm. Pewnie jakby to przepchnąć przez szopa to dużo by się zmieniło ale wydaje mi się, że jeszcze można z max'a sporo w tej scenie wycisnąć. Pozdrawiam ciepłoDusia Edytowane 15 Grudzień 201113 l przez Dusia
Napisano 15 Grudzień 201113 l bardzo bardzo ładne ale, co ja bym zmienił to: - kadr obniżyć troche bo teraz to z punku widzenia dwu metrowca/pod sufitem:] - filiżaneczki z kawą troche porozsuwac, bo teraz za ładnie za równo stoją (nienaturalnie) - pod szafkami wiszącymi lustrzana powierzchnia raczej nie na miejscu, juz lepiej cos neuralnego np tez biały lakier z połyskiem - troche dziwnie wygladaja te dwa obrazki w ramce po prawej, wszystko idealnie poukładane a tu obrazek na obrazu, ja bym zlikwidował ten mniejszy reszta jak ta lala, generalnie bardzo mi sie podoba calosc:]
Napisano 15 Grudzień 201113 l Autor Dzięki za komentarz. Biorąc go pod uwagę załączam poprawki. Może w niedziele wrzucę widok na ścianę na przeciwko ;) Jak to teraz wygląda/? Pozdrawiam Duśka
Napisano 16 Grudzień 201113 l ładnie:) Podłoga na duży plus Kuchnia też Obraz powiesił bym i oświetlił odowiednio. Teraz masz taki dziwny detal z nieodpowiednim na nim cieniem. Na półce położyłbym raczej kilka małych albo jakąś ozdobę a nie obraz takich gabarytów. Wrzuć coś do półki. Popraw IES'a bo masz błędy przy suficie. Te lampy nad stołem za ciężkie jak dla mnie.
Napisano 16 Grudzień 201113 l Autor Tores napisał: ładnie:) Podłoga na duży plus Kuchnia też Obraz powiesił bym i oświetlił odowiednio. Teraz masz taki dziwny detal z nieodpowiednim na nim cieniem. Na półce położyłbym raczej kilka małych albo jakąś ozdobę a nie obraz takich gabarytów. Wrzuć coś do półki. Popraw IES'a bo masz błędy przy suficie. Te lampy nad stołem za ciężkie jak dla mnie. Dzięki :) Fakt coś mi ten obraz też przeszkadza. Niby jest przeszklony a praktycznie nic nie odbija. Dekoracje na półce do wymiany ok;) Lampy zostawiam - mi się akurat podobają :P Co do IES'ów też zauważyłam że się popaprały. moje pytanie brzmi: jak je naprawić? Generalnie nigdy z IES'ami nie umiem sobie poradzić i średnio je ogarniam. Z góry dziękuję za odp. :) Duśka
Napisano 16 Grudzień 201113 l Wydaje mi się, że masz coś dziwnego ze światłem z okien. Okna masz zasłonięte żaluzjami a świeci od nich światło słoneczne. Do tego wygląda mi to tak jakby cała ściana świeciła a zasłona tylko dawała cień wraz z meblami. Jeśli miałaś za ciemną scenę kiedy oświetlałaś to światłem zewnętrznym to wystarczy zmniejszyć value burn w colour mapping do jakiejś małej wartości i wzmocnić światło. Wtedy całe pomieszczenie się rozświetli
Napisano 16 Grudzień 201113 l Rzadko IESów używam ale nie wrzucam ich do obudowy tylko poniżej jeżeli mogę. Jeżeli miałem za mocne to mi sprawiały podobne problemy. Light cache w Secondary bounces nie potrafił się ich pozbyć i dopiero przestawienie się na Brute force dało odpowiednie rezultaty kosztem czasu. Może ktoś się jeszcze wypowie na ten temat bo ja wnetrz prawie wogóle nie robię a jest tu sporo osób znających się na tym temacie. A i zrób sobie delikatnego chamfera stołu przy podłodze.
Napisano 16 Grudzień 201113 l Autor Lelum napisał: Wydaje mi się, że masz coś dziwnego ze światłem z okien. Okna masz zasłonięte żaluzjami a świeci od nich światło słoneczne. Do tego wygląda mi to tak jakby cała ściana świeciła a zasłona tylko dawała cień wraz z meblami. Jeśli miałaś za ciemną scenę kiedy oświetlałaś to światłem zewnętrznym to wystarczy zmniejszyć value burn w colour mapping do jakiejś małej wartości i wzmocnić światło. Wtedy całe pomieszczenie się rozświetli hmmm... burn mam 0,01 w colour mapping'u (używam reinhard'a) a jasność sceny korygowałam f number'em. Żaluzje nie są zamknięte, więc światło pada z zewnątrz. Scena nie jest doświetlana, niczym innym. Po lewo w zabudowie jest vraylight który ma jedynie z zadanie odwzorowanie podświetlenia led, no i IES'y które użyłam raczej do wydobycia struktury ściany z półką niż do doświetlania sceny... Może wydaje Ci się, że światło jest niepoprawne fizycznie (w sensie że ściana świeci) bo z tyłu kamery z której renderowałam jest jeszcze jedno okno, przez które wpadające światło pada na ścianę z zasłonami. Pozdrawiam D.
Napisano 16 Grudzień 201113 l Autor Tores napisał: Rzadko IESów używam ale nie wrzucam ich do obudowy tylko poniżej jeżeli mogę. Jeżeli miałem za mocne to mi sprawiały podobne problemy. Light cache w Secondary bounces nie potrafił się ich pozbyć i dopiero przestawienie się na Brute force dało odpowiednie rezultaty kosztem czasu. Może ktoś się jeszcze wypowie na ten temat bo ja wnetrz prawie wogóle nie robię a jest tu sporo osób znających się na tym temacie. A i zrób sobie delikatnego chamfera stołu przy podłodze. Hmm... niby te IES'y mam sporo poniżej a nie w zabudowie... No nic czekam w takim razie na podpowiedź kogoś kto siedzi w temacie interiorów;) Czy da się to jakoś naprawić bez przejścia na Brute Force? Nie bardzo lubię ten bounce...
Napisano 16 Grudzień 201113 l Być może właśnie w tym problem, że nie są w obudowie. W każdym razie najłatwiej ten efekt usunąć dając exclude na obiekt którego nie chcesz, żeby ISE oświetlał
Napisano 16 Grudzień 201113 l mnie sie zdaje że chłopakom chodzi o to ze światła z opraw podtynkowych, które z reguły są kierunkowe, świecą także na sufit, a przecież fizyka swiatła kierunkowego powoduje iż winny swiecic tylko w dół, generalnie punk swietlny powinno sie umieszczac w oprawie tak jak jest w naturze, spróbuj tak i zrenderuj tylko ten kawałek, wtedy zniknie efekt plam świetlnych na suficie, jak będą problemz to posteruj wiązką swiata i kierunkowością ps. ja bym zostawił obraz stojący na półce – bardziej artystycznie niż typowe wieszanie na scianie, coraz ładniejsza się robi ta renderzyna choć już na początku taka była:))
Napisano 17 Grudzień 201113 l super, bardzo fajnie :) jedynie do tej półki pod obrazem coś wsadzić i mam jeszcze wrażenie że ją ucina kadr z prawej strony pzdr
Napisano 18 Grudzień 201113 l Ładnie, najbardziej podobają mi się firana i liście, robią wrażenie, dywanik mi się też bardzo podobał zanim zauważyłem, że się powtarza ;) Do firan jakiś karnisz by się przydał albo dziura w suficie do której by wchodziły.
Napisano 18 Grudzień 201113 l Autor No powtarza się ale to przez tą texture a nie chce mi się jej naprawiać. Inna znowu nie daje takiego fajnego efektu.... Pomyślę o tym ;) Dziury będą już wypatrzyłam, że o nich zapomniałam i na skróty przykleiłam je do sufitu ;)