Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Cześć, mam taki problem dotyczący połączenia kości dwunoga z moim obiektem, wykonałem sobie model człowieka i zedytowałem szkielet tak by znajdował się dokładnie w środku, chciałem użyć modyfikatora skin, wczytałem kości ale gdy nimi ruszam to mój model ani drgnie, o co chodzi, jak połączyć mój model bym mógł go zanimować. Może macie jakąś odpowiedz na ten temat, lub jakąś inną propozycje??

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

A na co nakladales modyfikator? Nakładasz na obiekt, i pozniej musisz mu "podczepic" kości.

Można tez uzyc modyfikatora Physique. Latwiej zriggowac, ale pozniej ciezko wyeksportowac do programow animacyjnych.

Co do Skin. W parametrach Skin masz okienko, a nad nim napisBones, i przyciski Add i Remove. Klikasz Add. Otworzy sie okno wyboru. Zaznaczasz swoje kości, i zatwierdzasz. W tym momencie kości powinny zacząć działać. A ustawienie zakresu ich działania to inna bajka :)

Napisano

Inna - tak, ale nie bajka. To koszmar i horror dla twardzieli mających co najmniej 21 lat i stalowe nerwy.

Napisano

Spróbuj ustawić envelopes, zobacz, czy w ogóle ci je wykrywa. Jeśli nie, spróbuj dać przed skinem modyfikator select poly i zaznacz cały obiekt.

Napisano
  • Autor

Envelopes działa tylko dalej to samo, zrobiłem to więc przy pomocy modyfikatora Physique. mama jeszcze takie pytanie dotyczące oczu jak je połączyć z obiektem bo zostają mi w miejscu, a gdy chce je połączyć z resztą to kasuje mi mapę, wiem że na pewno da się to jakoś zrobić bo już gdzieś to czytałam ale już nie wiem gdzie.

Napisano

To bardzo łatwe :D wystarczy użyć Select and Link. W maxie jest to domyślnie (co najmniej od wersji 2009, czyli tam, dokąd ma pamięć jeszcze sięga) przycisk w lewym górnym rogu ekranu z takim łańcuszkiem. Klikasz oko i mając wciśnięty lewy przycisk myszy, przeciągasz kursor na obiekt, z którym chcesz to oko połączyć, czyli w twoim przypadku ciało.

Co więcej (myślę że to też ci się przyda) - jest bardzo prosty sposób na animację gałek ocznych. W zakładce Create/Helpers, wybierasz obiekt dummy i tworzysz go przed ciałem. Następnie klikasz na oko, wchodzisz w zakładkę Motion/Parametres. Masz tam roletę Assign Controller. Rozwijasz ją i tam masz rozwijaną listę, w której masz modyfikator Rotaton. Wybierasz Rotation z tej listy i w lewym górnym rogu rolety Assign Controller, znajduje się przycisk Assign Controller (taki zielono biały; przynajmniej w domyślnym UI w max 2012). Klikasz ten przycisk i wybierasz z listy Look At Constraint i klikasz Ok.

Teraz w zakładce Motion/Parametres powinien się zmienić układ rolet i powinna pojawić się roleta o nazwie Look At Constraint. Rozwijasz ją i pierwszy przycisk z góry to Look At Target. Klikasz go i wybierasz uprzednio utworzony obiekt dummy. Twoje oko powinno być teraz wycelowane w obiekt dummy, a jego przesunięcie powinno powodować rotację oka. Jeśli jednak oko się obróciło w taki sposób, że nie jest wycelowane w dummy, to należy zmienić ustawienie w "select look at axis". Te same operacje powtórz dla drugiego oka. Mam nadzieję, że pomogłem :)

Napisano
  • Autor

Jasne, wielkie dzięki za pomoc i wyczerpującą odpowiedź. :)

Z tą animacją gałek to cudo!! ekstra pomysł.... :)

Edytowane przez ZibiHit

Napisano

To nie mój pomysł tylko już stary patent opisany w wielu książkach :D Ale to dobrze że ci działa :)