Napisano 14 Styczeń 201213 l Nie mam już pomysłu jak to zrobić więc proszę o pomoc kogoś kto wie jak sobie z tym poradzić :/ Mianowicie mam scenę z ogniem w Fume FX, ogień daje poświatę bo włączyłem w VRay-u Indirect Illumination. Tylko teraz chcę wygenerować samą poświatę która rzuca ogień np. jak poświata jest na ścianie to nie chce renderować całej ściany a jedynie tylko samą poświatę ( coś jak by poświata była na przezroczystym obiekcie ) Cień w ten sposób sobie generuje ale nie mogę sobie poradzić aby wygenerować w ten sposób poświatę. Tutaj mam scenę i jest ładny cień i poświata ognia. Ustawiam dla box-a V-Ray Properties Matte Object i Alpha Contribution na -1 i renderuje Zapisuje wyrenderowany obraz w PNG i mam przezroczyste tło z poświatą cienia ale nie ma poświaty blasku :/ Nie wiem jak to rozwiązać czy w ustawieniach V-Ray-a czy może zrobić jakiś Materiał który będzie w 100% przezroczysty a będzie się na nim osadzać cień i poświata Edytowane 14 Styczeń 201213 l przez andyone
Napisano 14 Styczeń 201213 l przecież widać poświate normalnie No właśnie, jest przecież ok, tylko ze na bialym tle mało to widać
Napisano 14 Styczeń 201213 l Autor Właśnie sprawdzałem to dodając czarne tło do png i tej poświaty nie ma ( widać jedynie lekkie zaczerwienienie na cieniu ) ale poświaty nie widać
Napisano 14 Styczeń 201213 l wyrenderuj sobie pas global illumination i go dodaj do oryginalnego rendera
Napisano 15 Styczeń 201213 l Autor próbowałem i niestety nie pokazuje tej poświaty :/ Muszę to jakoś inaczej rozwiązać :/