Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Hey

Rebelhill zalaczyl pare nowych tutkow na youtobe jednen z nich mowi o sposobach ustawienia renderingu.

Warto obejrzec :)

• Odpowiedzi 16
  • Wyświetleń 2,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

mam nadzieję, że w ver. ostatecznej poprawią to ale w tej ver z kwadracikami którą testowałem samplowanie po prostu jest fatalne, nie używając świateł fizycznych nie można uzyskać dobrego contact shadow, generalnie samplowanie w NODE taż leży i kwiczy i to stąd ta prędkość renderingu w LW11, jeśli nie poprawią tego to klapa straszna będzie

Napisano

Hej

mam orginalna bete tj. bez kwadracikow i problemow nie widzę, a wydajnosc duuuzo wieksza niz w 10!!!

a moze nie widzę gdyz czegos nie jestem swiadom :( artzgodka jak mozesz wrzuc jakis prosty przyklad gdzie bedzie widac problem. sprawdze i porownam :-)

Super tutek, dzięki agatfx!

[ATTACH=CONFIG]84066[/ATTACH]

Napisano

proszę bardzo

zwróć uwagę na styk nóg krzesła z podłożem, niby nic ale w tej scenie te subtelne cienie to b. dużo, za nic w LW11 nie mogą takich uzyskać - może coś robię źle i chętnie czegoś się dowiem ale moim zdaniem nie jest dobrze z LW11 i mam nadzieję, że poprawią to w pełnej ver.

jak dam radę jutro wstawię też przykład na nodach tam jest jeszcze gorzej

[ATTACH=CONFIG]84089[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]84090[/ATTACH]

Napisano

na spinquad albo nt pisali o tym i jeszcze o wielu innych problemach i brakach. W wersji pelnej ma tego nie byc. Erykowal porownaj ta sama scene z heli w 11/10 i zobaczysz roznice. Wylacz tylko te swiala... :) fizyczne

Probowalam podbic multiplier do 300% i jest lepiej ale czasy wracaja do "normy"

Napisano

no to już nie będę wstawiał przykładów na Nodach:) generalnie różowo nie jest z rendererem w LW11 i pewnie jak to poprawią to czasy będą podobne jak w poprzednich ver. ach ten NT

Napisano

LW engine render....ehh...ktos to jeszcze uzywa? Osobiscie odradzam i wcale nie zartuje. Ten engine to archaik z XX wieku i zadne "bajery" mu nie pomoga (niestety NT musi zaczac pisac to od nowa, albo dac sobie spokoj tak samo jak max3d w ktorym panuje tylko i wylacznie V-ray...)

Napisano
  Savoy napisał:
LW engine render....ehh...ktos to jeszcze uzywa? Osobiscie odradzam i wcale nie zartuje. Ten engine to archaik z XX wieku i zadne "bajery" mu nie pomoga (niestety NT musi zaczac pisac to od nowa, albo dac sobie spokoj tak samo jak max3d w ktorym panuje tylko i wylacznie V-ray...)

Przecież aktualny renderer z LightWave'a jest praktycznie cały przepisany...

Napisano

Sorry , ale moim zdaniem przepisanie starego kodu to jak poprawianie fasady starego budynku...nie wyciągniesz z engine super quality bez napisania przynajmniej części od NOWA z nowymi funkcjami. NT ma zdolnych koderów, dlaczego nie zaczną od nowa tylko brną dalej ze starym rdzeniem? Nawet G. pisze Kraya częściowo od nowa . Zgadzam sie że LW render jest dobry ...ale wystarczy tylko popatrzyć na interiory...od razu widać crap: transport fotonów, GI, AA, a przede wszystkim TONEMAPING do bani...Oczywiscie jak dasz HDRi + jakiś obiekcik na białym tle wszystko wyglada super (ale to potrafi nawet FPrime). Wystarczy jednak dać kompleksową scenę z wieloma obiektami, zamknietymi przestrzeniami, małymi otworami okiennymi itp ...i zaraz widać co jest grane, już nie mówie o szybkości.

Napisano

zgadza się, ale do renerów typu packshot jest dużo lepszy niż Kray, przynajmniej wszystko w nim działa i jesteś w stanie zrobić super materiały czego w Kray nie da rady ze względu na ciągłą niekompatybilność z Nodami LW

Napisano

Tak naprawde jest tylko kilka NODOW ktore źle dzialaja albo dają crash (mam na mysli velvet, SSS czy Dielectric - który dziala ale daje czasami strzaly mocnego swiatła losowo w scenie). Po przyjacielsku odpowiadam: Kray pobije każdy render z LW i to czasami kilakrotnie szybciej. Podaj scenę to Ci udowodnię :)

Napisano

contact shadow w dechę przy małych ustawieniach jest dobry, co do samplowania na nodach to nie najlepiej jeśli chcesz uzyskać dobre to trzeba z ustawieniem Min. Sampling iść ostro w górę a w tedy czasy siadają, generalnie nie widzę jak na razie jakiejś znaczącej zmiany w rendererze, na początku się zachwycaliśmy ale teraz to nie za bardzo, choć w animacji bez GI lub z GI i fizycznymi światłami może być szybciej i nie sprawdzałem jeszcze w sumie świateł fizycznych, nie wiem czy nadal szumią tak jak poprzednio - więc jakiej jest LW każdy widzi :)