Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Musze szybko zlozyc zestaw i nie mam czasu na wczytywanie sie w rozne fora.

Wstepnie musze kupic Procek chyba i7k i wlasnie nie wiem jaka plyte ,ram i zasilacz wybrac.

Procek bede chcial krecic i w przyszlosci dokupie jakas lepsza karte graf. w przedziale ok 1500 zeta.

Aha dysk sdd 120 giga ale nie dokonca nie wiem jaki.

Co Wy byscie mi doradzili ? Czy musze myslec o jakims specjalnym systemie chlodzenia?

• Odpowiedzi 19
  • Wyświetleń 2,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

olaf dlatego wlasnie zebralem wszystkie nurtujace mnie zagadnienia w jeden watek zeby sobie ulatwic zycie:P

Napisano
  • Autor

a zapomnialem 3k -3.5 k tylko te czesci co wypisalem no plus jeszcze obudowa reszta bedzie ze starego kompa

Napisano

Chlodzenie - Noctua NH D-14

Zasilacz - OCZ StealthSTREAM 2 600W

Procek- I72600K

Plyta - ASRock P67 PRO3

SSD - ja mam SSD firmy OCZ Vertex 2, i dziala bez zarzutu.

Grafika - Jakis GF, ale napewno nie Quadro...

Na takim zestawiku bedziesz mial cisze i spokoj ducha.

Napisano

Procesor: Intel Core i7-2600K /3.4GHz, 8MB, LGA 1155, BOX/ 1279 zł

Płyta główna: AsRock P67 PRO3 B3 /intel P67/ 399 zł

Pamięć RAM: Kingston 8GB (2x4GB) 1333MHz CL9 179 zł

Wentylator: Scythe Yasya 199 zł

Druga pamięć RAM: Kingston 8GB (2x4GB) 1333MHz CL9 179 zł

Dysk twardy: Crucial M4 128GB (415/175MB/s) 815 zł

Obudowa: SilentiumPC Gladius 800 Pure Black (bez zasilacza) 239 zł

Zasilacz: OCZ StealthXStream2 700W 330 zł

3619 zł brutto w esc.pl w innych sklepach możesz pewnie znaleźć taniej

O widzę że ktoś mnie wyprzedził. Crucial ma lepszą opinię jeśli chodzi o szybkość.

Napisano
  • Autor

700 wat zasilacz? tyle to pradu zre?

przy pracy z 2 monitorami to daje 1kw czyli przy pracy ok 10 h daje ok 6 zeta za prad na dzien!

Napisano

nie żre, ale ma lepszą sprawność pod obciążeniem niż taki o mniejszej mocy.

Napisano
  • Autor

masz watomierz ? ciewkaw jestes ile taki zestaw podczas pracy ciagnie pradu . Moj komp podkrecony z core 2 duo ciagnie 200 wat .

Edytowane przez jacenty

Napisano

Pewnie koło 250W pod największym obciążeniem. Jak chcesz kupować wypasione gpu to zasilacz potrzebujesz ze 700W.

Napisano
  • Autor

hmm ale gpu w idle to 250 wat wiec nie rozumiem czemu kupywac zasilacz z takim nadmiarem mocy .Watpie zeby caly podkrecony zestaw bral 0.5 kw

Napisano
  • Autor

wiesz markowy zasilacz z taka moca kosztuje troche a ja sie poprostu zastanawiam czy jest jakiolwiek sens kupywac taki zasilacz.

Napisano

Lepiej miec zapas niz pewnego dnia doswiadczyc dotyku reki w nocniku. Zplacisz 20zl wiecej a bedziesz spal spokojnie. Ja kiedys mialem 450w na I7 i po podlaczeniu tego i owego, nagle zasilacz zaczal protestowac. W zwiazku z tym wole spac spokojnie i miec lekki zapas mocy na nieprzewidziane sytuacje.

O koszta za prad sie nie martw, te procki sa bardziej energooszczedne niz wczesniejsze wypusty.

Napisano

zaraz wpadnie Nezumi i Ci da "kupywac"...

Napisano
hmm ale gpu w idle to 250 wat wiec nie rozumiem czemu kupywac zasilacz z takim nadmiarem mocy .Watpie zeby caly podkrecony zestaw bral 0.5 kw

Nie powinno Cię to ile w idle bierze, a ile pod obciążeniem (bo w jak obciążysz kartę/procka to Ci się spali jak będzie za słaby zasilacz), a tu przy kartach z 2x GPU masz na zestaw nawet pod 500W:

http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/majkel/7970/wykresy/mocload.png

Pamiętaj też, że praktycznie cały pobór prądu tu to obciążenie lini 12V (procek + karta graficzna), a np. zasilacze 700W dają około 460W czyli wystarczy na styk 700W przy prądożernej karcie graficznej i procku - jeśli myślisz dodatkowo o kręceniu to nawet więcej może się przydać 700W (ofc mówiąc o tych smokach a nie kartach ;p)

OFC nie będziesz płacił tyle ile obliczyłeś, bo bez obciążenia procek będzie działał na mniejszych obrotach, z mniejszą częstotliwością i podobnie karta, więc i cały komputer będzie mniej brał (a zasilacz pobiera tyle ile komp potrzebuje - to 700W to wartość maksymalna sumująca wszystkie linie zasilania (np. 560W na cpu i gpu + 140W na resztę czyli linie 3.3V i 5V (dyski, usb...))), ale jednak warto kupić większy, niż żeby miało zabraknąć.

wiesz markowy zasilacz z taka moca kosztuje troche a ja sie poprostu zastanawiam czy jest jakiolwiek sens kupywac taki zasilacz.

Kosztuje, ale nie warto tu oszczędzać - Dobry zasilacz 700W da Ci ~550W na 12V (tzn tyle będzie pobierał maksymalnie bo do kompa przy dobrej sprawności czyli 85% da 467W). Kupując noname będziesz miał np sprawność 68% to pobierając 550W będzie dawał do kompa 375W, a w dodatku będzie to niestabilny prąd i popali Ci procka i kartę.

Zależy od karty i procka jaki wybierasz ale jeśli to karta z jednym chipem (na tym teście co podałem max 350W zestaw) to po kręceniu będzie pewnie na 12V około 450W, czyli 700W dobry zasilacz się przyda (ofc zależy jak ekstremale OC) - ofc mocniejszy sprzęt czyli 6990 i 590 wymagają nawet większych zasilaczy.

Edytowane przez Skoti

Napisano
  • Autor

o kurde nie wiedzialem ze zasilacze maja taka mala sprawnosc . Dzieki za wyjasnienia.

Napisano
  • Autor

No kupilem juz kompa wszystko gra i hula poza dyskiem ocz vertex agility ktory chyba chodz z niepelna predkoscia. niecale 300 mega na sekunde. I teraz nie wiem co robic .Czy bawic sie w jakies kombinowanie z ustawieniami czy raczej zostawic to w spokoju i modlic sie zeby mi nie padl . Bo dopiero teraz poczytalem sobie jak awaryjne sa wszystkie te dyski.