Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

Zaimportowałam obiekt z AutoCADA do Maxa i po modyfikacji extrude obiekty są czarne zarówno na scenie jak i w renderze, nawet po nałożeniu na nie tekstury i ustawieniu vraysun.

Jak to zmienić?

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 806
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Zazwyczaj import a acada do maxa nie za dobrze się sprawdza. Zauważyłem, że utarła się taktyka importu rysunku 2d z cada do maxa, następnie obrysowywania maxowym linem tego importu, i extrudowania wspomnianego line'a.

Sz.

Napisano

Jeśli pokażesz screen z viewportu (Tools/grab vievport) i render będzie na pewno łatwiej ocenić.

Problemów może być kilka od odwróconych normali, (edit poly, zaznacz wszystkie poligony i wciśnij flip) poprzez materiał niekompatybilny z vrayem, aż do źle ustawionych parametrów oświetlenia.

Napisano

To jest na razie próba, więc obiekt byle jaki :) Coś takiego:

http://img41.imageshack.us/img41/6097/viewport.jpg

Po dodaniu tekstur, ustawienie vraysun, także po convert to editable poly, zaznaczeniu wszystkich poligonów i wciśnięciu flip, wygląda tak:

http://img69.imageshack.us/img69/8494/renderar.jpg

Chciałabym, żeby ten model udało się jednak zrobić po modyfikacji extrude linii z autocada, chyba zaooszczędzi to trochę czasu.

Napisano

a jednak normalki :)..poodwracaj sobie ręcznie najlepiej chyba...z cada jak przerzucam to sieczka niemilosierna i niektóre fejsy są ok, a niektóre poodwracane.

Napisano

Dobra, rysuje boxami ściany na zamrożonym rzucie :) Dzięki za pomoc.

Napisano
Zazwyczaj import a acada do maxa nie za dobrze się sprawdza. Zauważyłem, że utarła się taktyka importu rysunku 2d z cada do maxa, następnie obrysowywania maxowym linem tego importu, i extrudowania wspomnianego line'a.

Sz.

A nie lepiej od razu w maxie wszystko zrobić, z pominięciem durnego CADa? Tyle jest jaj na linii kompatybilności formatów cadowskich i aplikacji stricte 3D, że Autodesk powinien coś z tym w końcu zrobić.

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności