Gość pagony Napisano 2 Luty 2012 Share Napisano 2 Luty 2012 witam planuje zakup zestawu z popularnym i7 2600k zestaw będzie głównie wykorzystywany do max vray karta graficzna będzie tylko wykorzystywana do edycji - nie do renderingu na GPU zależy mi na cichym zestawie chłodzącym nie planuje rozbudowy tego zestawu w przyszłości - ewentualnie jak spadną ceny SSD planuje podkręcać procesor. oto moje wstępne ustalenia: PROCESOR: Intel Core i7-2600k 3,4GHz 8 MB LGA1155 BOX PŁYTA GŁ: ASROCK P67 EXTREME6 lub ASRock Z68 EXTREME 3 GEN 3 lub ASUS P8P67 P67 DDR3 1800 SATA6 GLAN CF ATX KARTA GRAF: PCI-E ASUS GF GTX550Ti 1024MB 192bit DirectCu PAMIĘĆ RAM: 4x4GB 1600MHz (jakiej firmy?) ZASILACZ: OCZ 600W StealthXStream 2 SLI 80+ BOX OBUDOWA: SilentumPC Gladius 800 Pure Black Window lub Antec GAMER THREE HUNDRED CASE czarna RADIATOR: Thermaltake CONTAC 29 BP WENTYLATOR: 120x120mm Fander Roxo Ultra Silent =19,00 HDD: SATA III Seagate 1TB 7200obr. 64MB SYSTEM: Windows 7 Home Premium PL 64bit proszę forumowiczów o uwagi , zalecenia, zmiany w tym zestawie. zależy mi na minimalizacji kosztów. dostałem poradę w jednym sklepie, że na początku mogę zamontować wentylator z BOX'a i jak mi się rozklekocze to sobie kupię dopiero coś lepszego - co o tym sadzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Traitor Napisano 2 Luty 2012 Share Napisano 2 Luty 2012 Boxowego chlodzenia nie polecam, bo bedzie ci podkrecal wycie przy kazdej ciezszej operacji. Zdecydowanie polecam Cooler Noctua NH-D14 - Cicho, sucho, pewnie, a i procka bdziesz mogl podkrecic na max. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quadysz Napisano 2 Luty 2012 Share Napisano 2 Luty 2012 z tego co sie orientuje mozesz miec problemy z pamieciami, sprawdz na liscie kompatybilnosci albo poszukaj w necie takie zeby dzialaly Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Chrupek3D Napisano 2 Luty 2012 Share Napisano 2 Luty 2012 zamontowałem tydzień temu takie cos: http://www.corsair.com/hydro-series-h70-core-high-performance-liquid-cpu-cooler.html i nic mi więcej nie trzeba do szczęścia... jest mocno podkręcone, cicho i 49 stopni przy Maxwellu (OCCT tak wskazal). Wazy zdecydowanie mniej nic Noctua. ps. trzeba dokupić osobno 2 wiatraki 120'stki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pagony Napisano 3 Luty 2012 Share Napisano 3 Luty 2012 jakieś sugestie odnośnie płyty głównej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 3 Luty 2012 Share Napisano 3 Luty 2012 Jak do renderu to kup którąś z p67. Obydwie są dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Traitor Napisano 3 Luty 2012 Share Napisano 3 Luty 2012 Dokladnie tak jak napisal Lucek:) A co do ciezaru coolera, to nie mam kompletnie pojecia jakie to ma znaczenie?:) Grunt, ze jest cichutko jak makiem zasial. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pagony Napisano 3 Luty 2012 Share Napisano 3 Luty 2012 sprzedawca namawiał mnie na z68 jako nowszy i tańszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Chrupek3D Napisano 3 Luty 2012 Share Napisano 3 Luty 2012 wg. mnie to już przesadzają z wielkością tych coolerow, ale każdy lubi co innego ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 3 Luty 2012 Share Napisano 3 Luty 2012 Ogólnie w temacie 2600k powiedziano już chyba wszystko. Każdy komp do grafiki na 2600k składa się z dobrego zasilacza, dużego coolera i płyty na p67. Do tego 16gb pamięci 1333 (większość firm robi to samo) i karta ze starego kompa. No teraz doszedł jeszcze wątek drogiego twardziela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lexii Napisano 24 Luty 2012 Share Napisano 24 Luty 2012 A czy warto zastanawiać się nad procesorem i7 2700k? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 25 Luty 2012 Share Napisano 25 Luty 2012 nie, nie warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sisay Napisano 25 Luty 2012 Share Napisano 25 Luty 2012 Wiekszośś 2600 robi 4.7-4.8 ghz na rozsądnym napieciu, 2700 robią okolo 5.0 ghz(sugerując się opiniami na forach) wiec decyzja nalezy do Ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 25 Luty 2012 Share Napisano 25 Luty 2012 2600 i 2700 nie robią tyle bo mają zablokowane mnożniki. Co innego modele z "k" które są z nimi mylone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 25 Luty 2012 Share Napisano 25 Luty 2012 procesor to ie konstant. do 2700 wybierane są nieco sprawniejsze w testach modele. Zawsze tak bylo u intela i amd. 2600k też idzie na 5ghz, kwestia modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lexii Napisano 26 Luty 2012 Share Napisano 26 Luty 2012 Przeglądając forum zauważyłem, że większość z Was chłodzi procesor powietrzem, mało kto chłodzi cieczą, czym to jest spowodowane? Np chłodzenie Crosair H100 daje radę czy niespecjalnie? Czy przy zakładaniu tego bloku na procesor też trzeba użyć jakiejś pasty? Na filmach instruktażowych nie widziałem by ktokolwiek takowych używał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lexii Napisano 6 Marzec 2012 Share Napisano 6 Marzec 2012 By nie zakładać nowego wątku chciał bym jeszcze dopytać o płytę główną a dokładnie o ASUSa P8P67 - którą dokładnie płytę wybrać? Jest ich całe mnóstwo, różnią się przede wszystkim cenami ale czy wielka różnica jest pomiędzy nimi? Np czy taka: Asus P8P67 LE rev 3.0 (B3 Chipset) nadaje się czy lepiej z jakimś dopiskiem Pro albo jeszcze jakimś innym szukać? We wszystkich zestawach na forum jest tylko pisane by wybierać P67 ale nie wiem jaką konkretnie. A czy te H67 Z67 mniej nadają się do renderowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi