Napisano 11 Luty 201213 l Witam. W Maxie 2011 chcę wyrenderować To Texture mapę diffuse w VRay'u i mi nie wychodzi. A właściwie, to wychodzi co innego, niż moje oczekiwania. Ponieważ to są renderingi próbne, ustawienia VR są niskie ale z GI: silniki - LC i Irr.. W scenie jest kilkadziesiąt obiektów z materiałami VRaya, kilka świateł VRay Plane i (ponieważ to wnętrze z oknami) jako słońce standardowy DirectionalLight z ustawionymi cieniami Vray. Renderuję w gammie 2,2 (w ustawieniach maxa) na ten sam obiekt z kanału 1 na 1 (No Projection...). Na początku jako Output w ustawieniach Render To Texture wybierałem standardowe DiffuseMap, ale obrazek wychodził cały czarny. A właściwie wyfenderowany obrazek jest ok., tylko zapisany jest czarny. W końcu wybrałem wszystkie możliwe mapy i wyniki renderingów są następujące: Wszystkie standardowe - że tak powiem - mapy Render Element są czarne. Wszystkie mapy Vray(...) nie trzymają gammy 2,2. Najbliższy prawdy jest rendering VRayTotalLightigMap ale i on nie trzyma gammy 2,2 a wydaje mi się, że jest nawet poniżej wartości 1 (ocena subiektywna). Zwykły rendering z camery VRay'owskiej jest OK. Pytanie: jaki wybrać Rendering Element w To Texture i co zrobić, aby renderingi dla Diffuse trzymały gammę 2,2 ? Dla porządku: znalazłem podobny wątek: http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=61526&highlight=to+texture , ale mistrz Levus swoimi podpowiedziami nie rozwiązał mojego problemu (z całym szacunkiem dla Mistrza - pozdrawiam). Edytowane 11 Luty 201213 l przez waza
Napisano 11 Luty 201213 l Szanowny Panie, VrayCompleteMap powinien zadziałać. Jeżeli używasz sRGB w VFB to jest przyczyną ciemnych renderów.
Napisano 11 Luty 201213 l Autor Dzięki za podpowiedź ale nie działa. Jak pisałem, spróbowałem w końcu wszystkie mapy (VrayCompleteMap również) renderując je hurtem. Pokazuję wyniki - po lewej stronie obrazek wyrenderowany a po prawej zapisany automatycznie jako VrayCompleteMap Jeśli chodzi o drugie zdanie podpowiedzi, to nie bardzo wiem, gdzie to sprawdzić. Będę bardzo wdzięczny za dalsze instrukcje. Edytowane 11 Luty 201213 l przez waza
Napisano 11 Luty 201213 l odrazu widać, że masz problemy z gammą. 1'szy jest z gammą 2.2 a drugi już jej przy zapisie nie uwzględnia. Daj w Gamma/Lut Output Bitmap = 2.2 i po temacie.
Napisano 11 Luty 201213 l Autor No właśnie Gientekwl. Problem w tym, że mam tak ustawione i efekt jak wyżej.
Napisano 11 Luty 201213 l Włączę sie bo znam problem Gamma/Lut ustawione poprawnie 2,2 na wejsciu i wyjściu affect colors i materials zaznoczone własciwie tak jak to teraz jest w standardzie Render z kamery zapisuje sie porawnie Render do tekstury zapisuje sie w gammie 1 VFB chyba nie ma nic do rzeczy chyba że mozna renderować do tekstur w VFB