Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

Jestem nowy na forum, poszukiwałem informacji na temat mojego zestawu lecz nie znalazłem nic konkretnego co by odpowiadało na moje pytanie. Więc proszę o pomoc.

Dopiero zaczynam swoją przygodę z grafiką 3D i chciałbym zapytać czy mój zestaw podoła nauce i pierwszym renderom.

Jeśli widzicie jakieś braki w kompie proszę o opinię i podpowiedzi.

Zestaw:

Intel Quad 6600 2,4 bez OC

Ram 3x2GB Kingston 800Mhz

GeForce 9800 GT 512MB ale z tego co wiem to mniej ważne

HDD WD 500gb

Zastanawiam się aktualnie nad dorzuceniem jeszcze jednej kości ramu 2gb.

Na tą chwilę komp był używany głównie do Photoshopa i Illustratora no i czasami do grania.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 10
  • Wyświetleń 2,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

odp Ci w innym wątku;)

do nauki komp jak najbardziej ok, sam znam ludzi, którzy pracują zawodowo na podobnym sprzęcie

Napisano

spokojnie podola, ja zaczynalem nauke 3d na 1Ghz z 512 mega ramu.

Oczywiscie jak tylko przejdziesz do renderowania wpadniesz w syndrom "powinno byc szybciej" i bedziesz chcial robic upgrady :)

Napisano

Ja akurat pracuje na bardzo podobnej konfiguracji (tylko 8gb ram i nieco szybsza karta) ale sprzęt daje rade.

Napisano
  • Autor
  Robertus napisał:
Ja akurat pracuje na bardzo podobnej konfiguracji (tylko 8gb ram i nieco szybsza karta) ale sprzęt daje rade.

Czy grzeje się strasznie przy renderach??

I czy zmieniałeś może oryginalne chłodzenie intela na coś mocniejszego??

A jeśli tak to na jakie??

Napisano

sam do niedawna jechalem na bardzo podobnej konfiguracji tylko z gorsza grafika (gf 6200) i nie narzekalem mimo tego ze w pracy mam 2xQuadXeon 2.44GHz (plus farma z 40 takich maszyn :)

osobiscie procek mialem podkrecony na 3.2 i bylo chlodno (~50* rendering) i cicho z chlodzeniem Zalman CNPS9700 LED

Napisano
  • Autor
  t0m3k napisał:
sam do niedawna jechalem na bardzo podobnej konfiguracji tylko z gorsza grafika (gf 6200) i nie narzekalem mimo tego ze w pracy mam 2xQuadXeon 2.44GHz (plus farma z 40 takich maszyn :)

osobiscie procek mialem podkrecony na 3.2 i bylo chlodno (~50* rendering) i cicho z chlodzeniem Zalman CNPS9700 LED

Czy jest sens robić OC procka czy jak już przyjdzie co do czego będę wystarczająco obcykany w sofcie i tworzeniu obiektów poprostu kupić nowego kompa z i7 chyba że będzie coś lepszego do tej pory??

Napisano

z czasem sam sobie odpowiesz na to pytanie;)

zacznij się uczyć, po jakimś czasie sam zobaczysz czego Ci brakuje i w co ładować kasę

Napisano
  • Autor

Wielkie dzięki za odpowiedzi i pomoc. To teraz czas na naukę... :D

Pozdrawiam wszystkich

Napisano

Moim zdaniem warto się pokusić o OC, bo opóźnisz moment kupna nowego PC, a w ten sposób (na ogół tak jest) kupisz lepszy i tańszy. Warto się w to pobawić!

Przy grafice komputerowej OC niczemu nie zagraża, nie wpływa na jakość obrazka (zakładając że nie masz hardcorowego OC, tylko nadal stabilnie działający sprzęt)

Napisano

Mam go już kilka lat i nigdy się nie przegrzał, to jego zaleta. Chłodzenie nadal boxowe, nic kompletnie nie ruszane od dnia zakupu :) Chodzi jak marzenie.

Osobiście nie miałem potrzeby go podkręcać ale to procesor z dużym potencjałem.