Napisano 28 Luty 201213 l Otóż mam problem z narzędziem "Chamfer". Grafiką bawię się od paru tygodni więc proszę o wyrozumiałość. A więc tak. Wszystko jest ładnie pięknie kiedy sprawa dotyczy jednej, dwóch krawędzi lub jest wierzchołek z powiedzmy trzech krawędzi jak np. w kwadracie. Ale... Jeśli mamy takie nietypowe miejsce jak to, które odtworzyłem w postaci tego prostego obiektu, to po użyciu narzędzia "Chamfer" na splocie krawędzi tworzy się takie cholerstwo :/ Udało mi się przerobić siatkę ręcznie, że otrzymałem taki oto efekt: (moim zdaniem tak to powinno wyglądać) No i teraz moje pytanie brzmi czy da się to zrobić jakoś prościej niż ręcznym przerabianiem siatki, tak żeby efekt był taki bądź podobny do tego z ostatniego obrazka, bo robić to ręcznie to dużo pracy a co za tym idzie dużo czasu... Za zainteresowanie z góry dziękuję ;)
Napisano 28 Luty 201213 l Oczywiście, że się da. ;) Najpierw usuwasz chwilowo zbędne edge na górze, przez które to taka siatka Ci się robi: aby uzyskać taki efekt: Po tym chamferujesz górne krawędzie: Następnie te wszystkie edge pionowe, również te, które powstały Ci przy chamferze górnych krawędzi: Jak widzisz to tworzy Ci małego "babola", ale cut między ostatnimi vertexami chamferu i punktami, do których dochodziły edge usunięte na samym początku, sam rozwiąże ten problem. Voila! Sz.
Napisano 29 Luty 201213 l Albo jak masz zbędne 20E to zerknij na ten skrypcik dla leniwych http://www.mariussilaghi.com/qchamfer.htm ;)