Napisano 1 Marzec 201213 l Robie animacje gdzie tlo ma byc filmem video ( kamera nieruchoma jak przy fotografiach ). W 3d widoczny jest jedynie model i jego cienie, ktore padaja na przezroczysty PLANE. Wszystko proste i ladnie spasowane na probnym filmiku avi z aparatu fot. Nikon D90 ( 720p ). Jakosc slaba, ale to nie kamera video i do prob starczy. Nastepnie nakrecilem wlasciwy filmik kamera video Sony Full HD i przerobilem na avi. Plik video nie jest duzy ( 8,17 MB ), a nie wyswietla sie ani w preview, ani w viewporcie i renderze. To dziwne bo ten z Nikona jest wiekszy i wchodzi bez problemu. Co jest nie tak ? Czy avi nie jest rowny innemu avi ? Pomocy !!!
Napisano 2 Marzec 201213 l Dokładnie tak! .avi to bardzo szeroki format mający dziesiątki różnych parametrów których mimo usilnych prób nadal nie zgłębiłem. Ściągnij jakiś darmowy konwerter i spróbuj pomajstrować z ustawieniami. Niestety, nie bawiłem się jeszcze z tłem w formie filmiku, więc nie jestem w stanie podać Ci konkretów.
Napisano 2 Marzec 201213 l Avi to w ogóle nie jest format, tylko kontener, w którym może się mieścić dużo różnych formatów. Zarówno obrazu, jak i dźwięku. Na przykład Divx, Xvid, MJpeg (tego ostatniego prawie nic nie "łyka"), i wiele innych. Ściągnij sobie darmowy program MediaInfo, lub GSpot, i wczytaj do niego film. Otrzymasz dokładne informacje, jakim kodekiem film jest zakodowany. Następnie ściągnij również darmowy FormatFactory. Wybierz "Wszystko do avi", ustaw w ustawieniach wyjściowych jako kodeka "Xvid MPEG4" (jest ustawiony standardowo), i przekoduj ten filmik. Sprawdziłem. Max łyka ten format bez problemu.
Napisano 2 Marzec 201213 l To prawda. Zapomniałem o tym wspomnieć. Wystarczy film zapisać, jako sekwencję obrazów JPEG, i wczytać pierwszy jako tło (a w oknie wyboru pliku zaznaczyć "Sequence").
Napisano 2 Marzec 201213 l Autor Dzieki wielkie za podpowiedzi. Tak wlasnie myslalem, ze musze sie jeszcze duzo dowiedziec na temat form zapisu i nie tylko. Jutro bede mial czas poeksperymentowac. O rany, co za dlugie slowo ! Pozdrawiam