Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Z gory przepraszam za swoja ignorancje, ale z maxscriptu jestem zielony jak trawniki na przyjazd ministra za PRL-u, a problem i rozwiazanie zapewne sa trywialne... Ale do rzeczy: mam taki prosty skrypcik, ktory ustawia mi wszystkie materialy jako vray mtl:

fn putvray = 
(
for i = 1 to 24 do
(
meditmaterials[i] = vraymtl name:("Vraymtl" + i as string)
)
)
putvray()

i chcialem zeby mi sie uruchomialo za kazdym razem kiedy odpale maxa. Zapisalem wiec moj skrypcik jako plik.ms i wrzucilem do folderu /script/startup/

Niestety po odpaleniu maxa skrypt sie nie uruchamia, musze za kazdym razem wybrac z menu maxscript->run script i wtedy dopiero zadziala. Jesli ktos by mi mogl wyjasnic co robie zle i jak to naprawic zeby odpalalo mi sie to automatycznie po uruchomieniu maxa bylbym wdzieczny.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

To znaczy z tego co tutaj piszesz to masz złą ścieżkę. Ten skrypt powinien wylądować w

Scripts/Startup/

Sz.

Napisano

faktycznie to nie działa...

zależy Ci żeby było od razu po starcie? Nie lepiej mieć na pasku buttona do tego?

Można jeszcze zmienić na MAX.vray w Custom UI and Defaults Switcher...

albo

zmieniasz wszystkie na vrayowe i zapisujesz w medit.mat

Napisano
  • Autor

jacob - tak zalezy mi aby bylo od razu po starcie :). Button to tez jest jakies rowiazanie ale po co klikac button jesli moglby to sie robic samo od razu po starcie, zawsze to jeden klik mniej :). Poza tym nie lubie kiedy nie rozumiem dlaczego cos nie dziala skoro powinno (bo chyba powinno), wiec fajnie by bylo jakby mi to ktos wyjasnil dlaczego sie tak dzieje i jak to zrobic zeby dzialalo poprawnie. Jesli nikt taki sie nie znajdzie to chyba bede musial zrobic ten myk z medit.mat choc wolabym skryptem. A co do MAX.vray w Custom UI and Defaults Switcher to nie wiem o co chodzi :]. Moglbys napisac bardziej lopatologicznie ? :)

Napisano

Customize -> Custom UI and Defaults Switcher... i w Initial settings for tool options wybierasz MAX.vray

Napisano

renderer;)

a więcej nie mam pojęcia, bo nie korzystałem z tego:)