Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Problem jak w temacie, zaczynam przerzucać się z 3ds na Blendera ponieważ szalenie mi się ten progrmik spodobał, jak i dostępny w nim silnik Cycles, który na moje potrzeby jest rewelacja, ale jest jeden spory dla mnie problem.

Nie wiem jak (i mam nadzieję że tylko nie wiem a nie że sie nie da) "mergować" obiekty z innych scen do obecnej.

Przykładowo mam zapisany plik z krzesłem, a robię teraz scenę kuchni i chce przygotowane wcześniej w osobnym pliku blend krzesło zaimportować i ustawić w scenie (jak w 3ds opcja merge), jak to zrobić ? funkcja import importuje inne formaty i chyba podmienia całą scenę.

Pozdrawiam i dzięki z góry za pomoc. Szukałem i nigdzie nie mogłem nic na ten temat znaleźć, ani tu ani w google

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

próbowałem ale nie wiem jak sie tego używa... włączyłem append (oraz potem link), wybrałem plik .blend z folderu i nic. nic sie do sceny nie wgrało. Co robię źle? jakiś instruktarz bardziej szczegółowy ? Czy jeszcze coś trzeba dodatkowego zrobić?

Napisano

nie rozumiem, na czym polega problem, może się nie wklikałeś w obiekty w tym pliku no ale masz tu:

i tu

Napisano

jak już znasz nazwę narzędzia to czy tak trudno wyszukać w google jak go użyć ? wejdz w plik blend jak w katalog potem katalog object i w nim wybierz swoj model

Napisano

Jako ciekawostkę powiem że jeśli chodzi o to jak się odbywa linkowanie w Blenderze to Max i Maya mogłyby się dużo od niego nauczyć :)

Napisano

no i dzięki wielkie ikkiz, teraz kumam o co tam chodzi, filmik bardzo mi pomógł. Po kliknięciu w plik pojawiała mi sie lista nowych katalogów ale nie wiedziałem o co kaman, nie zwróciłem uwagi że to kategorie obiektów w scenie :) Dzięki.

szczuro - gdybym znalazł rozwiązanie problemu w google, to bym tu nie pisał postów, że nie mogłem znaleźć piszę i pytam. Od tego jest forum BTW.

Haters gonna hate.

Dzięki ikkiz

Napisano

Grievous: przeczytaj uważnie co ja napisałem. nie chodziło mi o 1 post tylko o 2, po tym jak rice podał ci nazwę narzędzia. zapytanie "blender append" w google daje wspaniałe wyniki. miedzy innymi te filmiki co podał ikkiz. Ale niech ci będzie jestem haterem :P I nienawidzę jak zadają proste pytania ;)