KMiklas Napisano 13 Marzec 2012 Share Napisano 13 Marzec 2012 Ostatnio znalazłem sobie ciekawe zajęcie "po godzinach". :) Traktujcie raczej jako ciekawostkę do pooglądania, niż poważne prace. Aby zobaczyć obrazy w trójwymiarze, należy nałożyć (oczami oczywiście) obydwa obrazy na siebie. Początkowo obraz może być nieostry, po czasie się wyklaruje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 13 Marzec 2012 Share Napisano 13 Marzec 2012 Ósme bardzo dobre. Jednak efekt uderza kiedy jest detal i ma na czym grać światło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KMiklas Napisano 14 Marzec 2012 Autor Share Napisano 14 Marzec 2012 Kolejna porcja do cieszenia (męczenia) oczu :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 14 Marzec 2012 Share Napisano 14 Marzec 2012 Musisz wyraźniej dzielić obraz na plany. Z tych drugich dobry efekt jest tylko na gałce od schodów i na pierwszym obiektywie (pewnie przez to szkło.) Poza tym w tej technice z tego co zauważyłem dobrze wychodzą detaliczne cienkie rzeczy (krople, szkło, włosy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alibaba Napisano 14 Marzec 2012 Share Napisano 14 Marzec 2012 Oj, ciezki material... Baze masz wszedzie 2-3 krotnie za duza, wiec te stereopary nadaja sie do wyswietlana wylacznie jako obrazki nie wieksze niz 5-6cm. Troche szkoda bo tematy pod stereo wybierasz wg mnie dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KMiklas Napisano 14 Marzec 2012 Autor Share Napisano 14 Marzec 2012 @Alibaba, możesz dokładniej napisać co rozumiesz przez "za dużą bazę"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alibaba Napisano 14 Marzec 2012 Share Napisano 14 Marzec 2012 Baza to dystans miedzy lewym a prawym obrazem. Z kolei z bazy wynika paralaksa, czyli roznica, liczona najczesciej w procentach (liczony jest procent szerokosci obrazu) miedzy najdalszym a najblizszym elementem. Maksymalna dopuszczalna paralaksa jest scisle zwiazana w fizyczna wielkoscia wyswietlacza. I tak w kinie wynosi ona okolo 5%, na 30calowym tv moze byc wieksza, ale 10-15% to max znosny dla oczu. Twoja paralaksa wynosi tak na oko 30-35% wiec te prace nadaja sie tylko jako miniaturki. Musisz drastycznie zmniejszyc odleglosc miedzy obiektywami lub,jesli robisz jednym aparatem,odleglosc o jaki aparat przesuwasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KMiklas Napisano 14 Marzec 2012 Autor Share Napisano 14 Marzec 2012 OK, dzięki za wyjaśnienie. wezmę to pod uwagę następnym razem. :) Używam jednego aparatu i do tej pory przesuwałem na oko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alibaba Napisano 14 Marzec 2012 Share Napisano 14 Marzec 2012 W takim razie dobrym pomyslem moze byc kupienie suwnicy z ktoregos z systemow montazowych. Dasz za nia max 100zl a bedziesz mial o wiele wieksza kontrole. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KMiklas Napisano 14 Marzec 2012 Autor Share Napisano 14 Marzec 2012 100zl Prędzej samemu coś sklecę. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KMiklas Napisano 15 Marzec 2012 Autor Share Napisano 15 Marzec 2012 Kolejna porcja, myślę, że jest nieco lepiej. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alibaba Napisano 15 Marzec 2012 Share Napisano 15 Marzec 2012 Moze zaczne od prezentacji. Wszystkie stereopary zrobiles pod zeza rozbierznego. Procent ludzi ktory potrafi go zrobic jest bardzo znikomy wiec ograniczasz sobie widownie. Dodatkowo i tak trzeba je ogladac jako miniatury bo sila z jaka mozna zrobic zeza rozbierznego zawsze bedzie wielokrotnie mniejsza od zeza zbierznego, i w jakims wiekszym lub srednim formacie sie tego nie obejrzy. Co do bazy jest lepiej...troche...nadal jest tak ze dwa razy za duza, ale ogolnie jest lepiej. EDIT: Konwergencje niepotrzebnie ustawiasz. Lepiej jest robic rownolegle i zmienic ja w PS-ie czy w innym programie jakiego uzywasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KMiklas Napisano 15 Marzec 2012 Autor Share Napisano 15 Marzec 2012 Masz może jakieś lektury, porady, może jakieś tutoriale? Cokolwiek? Byłbym wdzięczny, bo temat podchwyciłem oglądając kilka podobnych zdjęć i po prostu samemu zacząłem kombinować. Postaram się zrobić mniejsze odległości "między obiektywami" - bo w tym problem przede wszystkim? Co do zeza rozbieżnego - zbieżnego, spróbuję z tym drugim! :) Edit: o takie coś chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alibaba Napisano 16 Marzec 2012 Share Napisano 16 Marzec 2012 Zacznij tu: http://stereoskop.org.pl/index.php Postaram się zrobić mniejsze odległości "między obiektywami" - bo w tym problem przede wszystkim? Nie tylko, rowniez w tym, ze "skrecasz" obiektyw. Co do stereopar to chodzilo mi o ta druga, pierwsza jest do patrzenia rownoleglego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi