Napisano 23 Marzec 201213 l Dzien dobry jestem nowy w 3ds max'ie i rozpocząłem pierwszy wiekszy projekt. Poniżej bede dodawał zrzuty ekranu w miare postepu prac. Licze na waszą pomoc i konstruktywną krytyke :) Edytowane 23 Marzec 201213 l przez szpic
Napisano 23 Marzec 201213 l No to może ja zacznę :) Bardziej rada niż krytyka, a mianowicie jeżeli chcesz żeby Twój samolot wyglądał "realnie" to zanim zaczniesz używać MS (meshsmooth) popracuj nad bryłą :) bo póki co to to trochę leży i kwiczy, druga sprawa to jeżeli chcesz uzyskać rady to pokaż siatkę bez MS wtedy można coś powiedzieć gdzie coś poprawić, gdzie coś zmienić. Ostatnia sprawa to dobra dokumentacja i praca praca jeszcze raz praca. Ja nie jestem najlepszym przykładem bo nad jedną duperelą potrafię siedzieć 2h i ją dopieszczać co by "idealnie" pasowała a i tak najczęściej coś nie pasuje, ale olewanie całkiem kwestii "dopieszczania kształtu" też nie jest dobre, więc znajdź złoty środek :) Na tą chwilę ja np. na pewno bym modelował osobno kadłub z głównymi skrzydłami, a osobno poziome stateczniki. I po raz kolejny ostatnia rzecz :P To w MS masz coś takiego jak "separate by smooth grups" poeksperymentuj z tym bo bardzo ale to bardzo przydatna funkcja to jest :)
Napisano 23 Marzec 201213 l Na samych blueprintach daleko nie pojedziesz... Probuj robic elementy osobno potem scalac w obiekt... Ja tak robilem motocykle na podstawie zdjec z ebaya i allegro :D no google tez :). detal mozesz tekstura uzyskac ale jak dla mnie to wyzsza szkola jazdy.... Powodzenia!
Napisano 23 Marzec 201213 l Dobra no więc pierwsza sprawa to na początek unikaj polygonów które mają inną liczbę krawędzi niż 4. Innymi słowy masz mieć mniej więcej regularną siatkę składającą się tylko z "kwadratów". Druga sprawa to model przed zastosowaniem MS powinien maksymalnie przypominać model prawdziwy więc kwadratowy przekrój skrzydła od razu podpowiem że jest zły :)