Napisano 25 Marzec 201213 l Mam pytanie odnośnie wizualizacji wnętrz. Jestem obecnie w technikum informatycznym o specjalizacji grafika komputerowa i w tym kierunku chciałbym się rozwijać. Zafascynowała mnie grafika 3d a szczególnie wizualizacje budynków, ruchu drogowego, wnętrz i chciałbym nauczyć się wykonywać takie rzeczy. Mam kilka pytań: 1) Żeby wykonać wizualizacje np. osiedla to potrzebuje planów od architekta w 2d i przekształcić to w 3d i firma zlecająca daje mi taki projekt, tak? Czy potrzebuje jakiś specjalnych umiejętności z zawodu architekta, aby przekształcić plan 2d od architekta w wizualizacje 3d, powiedzmy nawet nie osiedla a takiego basenu - http://www.domwtajlandii.pl/media/basen.jpg 2) Czy każdy przedmiot muszę sam modelować np. do stworzenia wizualizacji osiedla? 3) Czy większość architektów ma swoich pracowników lub sami wykonują wizualizacje. Czy może większość zleca ? Edytowane 25 Marzec 201213 l przez campbe2
Napisano 28 Marzec 201213 l 1. Plany sa jak najbardziej wskazane dosyc często od Architekta otrzymasz pliki Autocada czasami w formie płaskich palnaów czasmi gotowe bryły budynków ale to raczej rzadziej sie nadal zdarza ale sie zdarza. Umiejetnosci ajakie protrzebujesz to po pierwsze umiejetnoscczytania projektów a takze chociaz podstawoawa znajomość autocada nie koniecznie wszytkie wymiary sie umieszcza na projektach pewne rzeczy mysisz wiedziec jak szczytac z autocada lub jak je pomierzyc. 2. Nie musisz wszytkiego modelowac sa dostepne biblioteki obiektów tak darmowe jak odpłatne które ułatwaiaj i przyspieszaja prace ( ile razy mozn modelowac muszle klozetowa ;) ) przy wizualizacjach wnwetrz mozesz korzystac z bibliotek modeli produktów konkretnych firm, wielu producentów aktualnie udostepnia swoje produkty w formie modeli 3d 3. A to juz jest idywidualna cecha architektów ;) sa tacy co mają odrobine ambicji i racza sie uczyc programów do robienia wizualizacji a takze sa tacy co bez pomocy zewnetrznej nie potrafia nic fajnego w wizualizacji pokazac ale dosyc czesto to zalezy tak naprawde od klienta którego masz niektórzy chca zobaczyc jakis dom w formie slicznego obrazka a sa tacy którym wystarczy zobaczenie rzutów elewacji w 2D
Napisano 9 Czerwiec 201212 l 1. dodatkowo powiem, że w przypadku wnętrz, lub też czasem architektury klient może dać tylko i wyłącznie zdjęcia obiektu lub wnętrza, wtedy trzeba mieć w miarę rozwiniętą wyobraźnie przestrzenną i znać proporcje i wymiary używanych sprzętów itd żeby to wszystko wymodelować samemu. 2. można, na początku raczej trzeba się nauczyć modelować, wstawić gotowy kupiony obiekt potrafi każdy... 3. z tego co widzę w branży większość architektów starszych nie potrafi wykonywać wizualizacji i wynajmują grafików/freelancerów, rzadko się zdarza, żeby robili to sami, a jeśli już to są mocno prymitywne pokazujące tylko ogólne założenia. pozdrwm
Napisano 9 Czerwiec 201212 l Jeśli chodzi o pytanie 3 to czasami jest tak że biuro się nie wyrabia (choć ostatnimi laty nie jest to tak częsta sytuacja jak przed 2008r). Tylko że w takich przypadkach pracownia bierze kogoś z zewnątrz, ale zazwyczaj kogoś z kim już wcześniej pracowali i wiedzą czego mogą się spodziewać lub przynajmniej z polecenia i praca jest wtedy na ostatnią chwilę. Co komfortowe nie jest. Dla nikogo.
Napisano 9 Czerwiec 201212 l "sa tacy co mają odrobine ambicji i racza sie uczyc programów do robienia wizualizacji" jak ktoś jest ambitny, to projektuje, a nie bawi się w jakieś wizki! :P jak firma jest duża i dobra, to ma własnych grafików od tego. W większości mniejszych biur bierze się studentów albo nie bawi się w wizki.