Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

postanowiłem poszerzyć swoje umiejętności graficzne o 3d, i próbuję wykonać model audi r8.

W tym wątku będę zamieszczał wyniki mojej pracy. Będe wdzięczny za pomoc, jakieś wskazówki itd.

Model powstawał z tutka jednak autor nie udzielił swojego głosu i posługuje się skrótami dla tego od pewnego

momentu staram się robić sam.

Owoc kilku godzin pracy:

http://imageshack.us/f/846/modell.jpg/

I tu pojawia się mój pierwszy problem.

Połączyłem cały obiekt za pomocą Collapse, i pojawiły się błędy.

Z większością sobie poradziłem (Target Weld), ale nie mogę połączyć Vertexów z poniższego screena.

Wie ktoś może w czym tkwi problem?

http://imageshack.us/f/689/screenhl.jpg/

Edytowane przez Luk

• Odpowiedzi 10
  • Wyświetleń 2,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Póki co wygląda jak płachta przykrywająca R8. Pokaż siatki. O, które konkretnie werteksy Ci chodzi? O ten który jest zaznaczony na screenie? I tam są dwa lub więcej w tym miejscu? Jeśli tak to połącz je najpierw cutem, potem weld się uda(o ile to się znajduje na polygonie).

Pozdro

EDIT : A teraz zobaczyłem o co chodzi, tak się nie da połączyć, nie do końca Ci potrafię wytłumaczyć dlaczego, ale się nie da na bank. w blenderze tak chyba można.

Napisano
  • Autor

Jest jest, wzdłuż nich się ciągnie.

Napisano

Nie da się stworzyć tak(załącznik) połączonych pojedyńczych polygonów w maxie, (sprawdziłem czy aby bzdur nie gadam), da się połączyć pierwszy werteks bo to jeszcze nie tworzy połączonych polygonów, ale dalej już się nie da.

Napisano
  • Autor

Ok, poszukam jakiegoś innego rozwiązania albo zostawię jak jest. W każdym razie dzięki Smoku za pomoc:)

Postaram się niebawem pokazać coś więcej.

Napisano

Witam,

proszę zmienić nazwę tematu na zgodną z regulaminem działu WIP. Nazwę tematu możesz zmienić edytując pierwszy POST. Edycja -> Wyślij (Zaawansowane).

Napisano
  • Autor

Witam,

Po małej przerwie postanowiłem dodać jakiegoś screena z postępem pracy.

Dużo się nie zmieniło, głównie dla tego że miałem mały problem z turbosmoothem. Zapomniałem zaznaczyć opcję "Grupuj" i się wysypało, a że oczywiście nie zrobiłem kopii zapasowej trzeba było część poprawiać:)

Przy okazji, może ktoś rzuci okiem na siatkę?

screen2.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

Napisano

Z takiej siatki to ciężko coś zobaczyć. Daj siatke z przed ms i z przed scalenia stosu modyfikatorów. Mi się wydaje że jest za gęsta. I chyba masz babole na zderzaku. Przy takim zagęszczeniu chcąc zrobić cały model zajedziesz kompa.

Napisano
  • Autor

Chętnie pokazałbym początkową siatkę ale obawiam się że jest to już niemożliwe:/

Scaliłem całość jako edytowalne poli i chyba ten model muszę dokończyć z takim zagęszczeniem.