Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

3Dmax 8 - scanline renderer.

tutaj link fragmentu animacji: http://kasiawrona.com/inne/lot2c.avi

Spróbuję też umieścić jako video - nigdy tego nie próbowałem na tym forum:

http://kasiawrona.com/inne/lot2c.avi

kompresja wykonana cinepakiem wiec każdy powinien zobaczyć.

Chodzi mi o rwanie sie animacji (brak płynności) szczególnie widoczny przy przesuwaniu się gwiazd w tle. Sprawdzałem po kilka razy czy nie jest to efektem niezgodności ilości klatek na sekunde zadanych w 3D na timelinie oraz zadanych przy setupie kodeka - w obu przypadkach jest to 25kl/sek. Próbowałem też dawać w obu miejscach 30kl/sek - to samo. Poza tym rwanie jest widoczne już przy samym procesie renderowania w okienku podglądu. Może jeszcze dodam, że kamera jest zlinkowana z dummy, a dummy porusza się po ścieżce czyli ma kontroler pozycji Path Constraint z zaznaczonym Follow, Bank oraz Constant Velocity. Może macie pomysł co robię nie tak oraz co i jak powinienem zmienić by animacja była płynna?

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

bardzo ci to dziwnie wyglada, nie masz przypadkiem czegos ze skalą pokopanego? max przy duzej skali traci dokladnosc i moze to powoduje skakanie dummy.

Napisano

Takie cuda się dzieją jeśli masz pozycję daleko od punktu 0.0.0. a patrząc na tematykę animacji jest to możliwe.

Przy ekstremalnych pozycjach są błędy zaokrągleń i różnice między klatkami. zobacz czy to się będzie działo jak przesuniesz wszystko tak, żeby dummy i ścieżka były bliżej 0. Ewentualnie zmień skalę sceny

Napisano
  • Autor

Wszystkim bardzo dziękuję za pomoc - brawo cusconius! Pomimo, że ścieżka, przynajmniej w tym fragmencie który przedstawia załączony fragment animacji, wygląda gładko, właściwie to jest prawie linią prostą, to użycie refine i dodanie kilku dodatkowych węzłów na ścieżce usunęło "drganie". Takie gówienko, taka prosta rzecz, a trzeba było do tego Twojej intuicji.