Napisano 9 Maj 201212 l Witam, Chciałem zrobić piłkę, jak z tego tutorialu: http://tutorial-z.com/ball-modeling-tutorial/. Niestety po zastosowaniu modyfikatora MeshSmooth powstaje mi coś, co widać w załączniku. (Chodzi o tą rozetkę widoczną na jasnych częściach). Dodam że zmiana Subdivision Method niewiele daje. Co zrobić, by obiekt był wygładzony? Proszę o pomoc.
Napisano 9 Maj 201212 l Czołem. Masz siateczkę brzydką. Pokaż samą siatkę, bez meshsmootha a coś zaradzimy. :)
Napisano 9 Maj 201212 l Słuchaj, jeśli chcesz używać jakiegoś smootha, to koniecznie pilnuj poprawności siatki! Czyli pilnuj żeby wszędzie były czworoboki. Musisz podzielić siateczkę niestety. I zredukuj te krawędzie, które są niepotrzebne! Np. nie wiem czy dobrze widzę, ale np. te wypukłe części piłki, te pięcio i sześcioboki mają na każdym boku po trzy niepotrzebne krawędzie! Przemyśl jak to załatwić żeby wszędzie były czworoboki :) Edytowane 9 Maj 201212 l przez Miłosz3ds
Napisano 9 Maj 201212 l Autor Dobrze widzisz :) Cóż, będzie mi łatwiej zrobić ten model od nowa, niż teraz go ciąć. Dzięki wielkie za pomoc :)
Napisano 10 Maj 201212 l Musiałeś coś źle zrobić, bo mi wyszła z tego tutka elegancka piłka. W Twoim przypadku możesz zaznaczyć te duże poligony i dać jakąś małą wartość inset przed dodaniem smootha, wtedy znikną te babole.
Napisano 10 Maj 201212 l Autor Ten tutek jest tak prosty, że nie mam pojęcia co mogłem przeoczyć, albo zrobić niewłaściwie. Robiłem go nawet dwa razy, i wyszło to samo. Czasami mam wrażenie, że to mój komputer nie lubi się po prostu z maxem... ;) Kolego, a skoro go zrobiłeś to czy mógłbyś pokazać jak wyglądała Twoja siatka przed dodaniem modyfikatora MeshSmooth?
Napisano 10 Maj 201212 l Autor Faktycznie robiłem model źle. Przy dodaniu TurboSmooth klikałem "Isoline Display" i to było przyczyną moich problemów. Nie zdawałem sobie sprawy, że zmienia to siatkę, a nie tylko parametry wyświetlania jej. Teraz również siatka jest poprawna, ponieważ wszędzie są czworoboki. Dziękuję serdecznie za udział w dyskusji i pomocne dłonie wyciągnięte w moją stronę :)