Napisano 1 Marzec 200322 l Mam zamiar wymienic grafe, aktualnie mam Winfasta MX 440 DDR 64 (AGP x4) Konkretnie chce kupic: GEFORCE4 TI4200 128 MB DDR WINFAST TV DVI AGP 8x VIVO ale zauwazylem ze pojawily sie jakies nowe karty: GEFORCE4 TI4800SE 128 MB DDR WINFAST VIVO DVI to wyglada na jakis najnowszy czip NVIDI ale jest tanszy ok 200zl od \"wypasionej-klasycznej\" TI4600, a tylko o 100zl drozszy od wymienionego TI4200. Czy ktos wie o co tutaj chodzi i jaka jest wydajnosc tej nowej TI4800 - czy to nie jakas nowa-okrojona TI4600 czy jak? Poradzcie cos w miare szybko :) pozdr Marek
Napisano 1 Marzec 200322 l Hi, Ja zakupy zawszę robię z braciszkiem po elektronice. Ogląda scalaki użyte w kartach (ich specyfikacje ma chyba w głowie) i jeszcze nigdy się nie przejechałem na tym... Tak po nazwach to trochę znachorstwo.
Napisano 1 Marzec 200322 l Witam Ti 4800 to to samo co 4400 tylko, że ma dodaną obsługę AGPx8. 4400 nigdy się nie \"przyjął\" gdyż był znacznie droższy od 4200, a ten ostatni dobrej firmy i dobrze podkręcony mógł niemalże dorównywać Ti4600. Jeśli chodzi o wydajność to pomiędzy 4200 i 4600. I zastanów się nad Radkiem 9500Pro (sam go mam i jestem bardzo :) ), jest w podobnej cenie a oferuję naprawdę dużo większą wydajność i znacznie lepszą jakość obrazu. Prawda jest taka, że nVidia na rynku kart graficznych powoli przestaje się liczyć... Polecam teścik Ti 4800 http://benchmark.pl/artykuly/recenzje/geforce4_ti4800/strona-1.html - jest tam porównanie z innymi kartami min. Radkiem 9500Pro. Pozdrawiam [Edited on 1-3-2003 by Weles]
Napisano 1 Marzec 200322 l Ja bym nie ufał karcie która ma w nazwie SE :) ( jakjest SE to zawsze okazuje się że wysoki numerek to tylko chwyt marketingowy) z tego co słyszałem to 4800SE = 4400 + AGPx8, a ponieważ podniesienie AGP z 4 na 8x nic nie daje to masz wydajność zwykłego 4400 ( sam tego nie testowałem, ale podobno tak ma się cała prawda o 4800se)
Napisano 1 Marzec 200322 l agp x8 to zwyczajny hwyt marketingowy. nic tegionie jest w stanie obsłużyć. a różnice miedzy kolejnymi ti to czestotliwość takowania pamięci i zegara. z 4200 mozesz spokojnie wycisnąc 4600 - i to zwykle na firmowym coolerku. jakbyć załóżył coś jak zalman heat pipe to moze i więcej, ale ten cooler zamana kosztuje prawie 200 zeta( chyba dokladnie to 166), ale za to masz super ciche( bez wentylatora) chłodzenie. i olej testy na stronach, bo one najczesciej teatrują to w grach, albo tylko w direct x, a to jezeli nie grasz, albo nie pracujesz w maxie na direct x nie ma zadnego odniesienia do open gl.
Napisano 2 Marzec 200322 l Autor Dzieki za porady! Mozna na was polegac! :) Wiec zakupie TI 4200 w konfiguracji jaka podalem. No ewentualnie moge zmienic na ATI RADEON 9500 64 MB DDR TV OUT DVI (nie wersja PRO) bo dosc ciekawie sie przedstawia w testach. Jakby ktos jeszcze chcial cos poradzic to bardzo prosze, zaznaczam ze potrzebuje dobrej wydajnosci w 3ds max - gry mnie nie interesuja! Wiec ostatni dylemacik brzmi: - GEFORCE4 TI4200 128 MB DDR WINFAST TV DVI AGP 8x VIVO albo - ATI RADEON 9500 64 MB DDR TV OUT DVI ??? pozdr
Napisano 2 Marzec 200322 l HI ok ja zapodam Ci jeszce to co pisalo w CHIPIE i oczym czytalem tez troche na necie :) a wiec w skrocie Readon 9500 i 9700 pracuje na tym samym chip\'e R300 Z czego wunika ze uklady te maja takie same mozliwosci , ATI zablokowalo mozliwosc przetaktowania karty 9500 (ktora jest dosyc tansza od 9700) Readon 9500 PRO i readon 9700 sa wyposazone w specjalny bios ktory nie pozwala na jakiekolwiek podkrecanie :) hehhe i tu dobra wiadomosc :) dla Ciebie podkrecenie jest joz mozliwe czyli mozesz miec dokoladnie Readona 9700 za cene readona 9500 po wszystkie szczegoly i zmodyfikowany bios zapraszam pod TEN ADRES adres Wiec na twoim miejscu stawial bnym na ATI zamiast na NVidie
Napisano 3 Marzec 200322 l --> bartonfink Takie rzeczy by│y rzeczywiÂcie mo┐liwe ale tylko na samym pocz▒tku, kiedy wychodzi│y pierwsze egzemplarze R9500 - zrobione by│y one na tej samej p│ytce co R9700. Mia│y zablokowan▒ magistralŕ na 128 bit ( R9700 - 256) i ca│y pic polega│ na tym ┐eby j▒ odblokowaŠ. Sytuacja taka nie trwa│a d│ugo (z wiadomych przyczyn) i po krˇtkim czasie wszystkie 9500 by│y robione na p│ytce ze 128 bit magistral▒. KupiŠ tak▒ p│ytkŕ ju┐ na samym pocz▒tku by│o ciŕ┐ko (ma│o na rynku) a teraz to chyba ju┐ to graniczy z cudem. MareG --> Z wydajnoÂci▒ to po czŕÂci masz w sumie racjŕ, ale w takim wypadku to i R9000 by Ci starczy│ (nie s▒dzŕ ┐eby w maxie by│a du┐o rˇ┐nica w szybkoÂci miŕdzy nim a R9500). Wydaje mi siŕ, ┐e jednak nie samym max-em cz│owiek ┐yje :) . Ja na Twoim miejscu postawi│bym na R9500 1. Lepsza jakoŠ obrazu (a to w maxie i np. P7 siŕ liczy) 2. Mo┐liwoŠ programowej przerˇbki R9500 na R9500 Pro ( oczywiÂcie 64MB ) poprzez odblokowanie 4 potokˇw renderuj▒cych. A 128 MB czy 64MB narazie nie ma praktycznie wiŕkszego znaczenia (kilka % szybciej). 3. Os│uga DX9, poza tym wiele innych efektˇw i standartˇw ktˇrych 4200 nie obs│u┐y (wiem, wiem w max-ie to siŕ raczej nie przyda ale do wad raczej nie nale┐y :) ). Tak ogˇlnie karta jest nowsza posiada, nowsz▒ architekturŕ a co z tym siŕ wi▒┐e obs│uguje takie rzeczy o ktˇrych 4200 mo┐e sobie pomarzyŠ. To tylko moje zdanie - wybˇr nale┐y do Ciebie. Pozdrawiam [Edited on 3-3-2003 by Weles]
Napisano 3 Marzec 200322 l Autor No i kurde teraz to juz mam sieczke we lbie! Na benchmark.pl pokazuja dosc duze roznice pomiedzy 9500PRO a 9500. Sama 9500 wypada lepiej od TI 4200 w 3d MARK. Na TwojePC.pl jest wrecz odwrotnie w i to w tym samym 3d MARKu - TI 4200 jest wydajniejsza od 9500. A najciekawsze rzeczy sa tutaj:http://www.xbitlabs.com/video/3dsmax5-atiprof/index.html#1 i niby o takie wlasnie porownanie mi chodzi , ale zeby takie zblizenie wynikami do 9700 PRO ??? I komu tu kurde wierzyc ??? Takie testy jedynie moga czlowieka podqurwic! :mad: aaa juz sam nie wiem co kupic [Edited on 3-3-2003 by MareG]
Napisano 3 Marzec 200322 l No to jeszcze ja namieszam :) Ogólnie ati jest szybsza ogólnie np w 3dmark jesli chodzi tylko o 3dsmax to geforce jest jednak lepszy tzn szybszy poza tym softquadro to jest to :), jeśli chodzi o jakosc obrazu 2D to karty PNY maja dbd. Mam Geforce ti4600 Robiąc aktualnie mini cooper\'a (800.000 trójkątów) we viewportach w trybie cieniowania moge sobie super płynnie obracac i mam kilkadziesiat klatek w 1600x1200x32bitx85Hzw trybie direct3D. Obraz jest super ostry(własnie przez to ze to PNY).
Napisano 5 Marzec 200322 l Autor McsEb: Wlasnie o taka praktyczna opinie najbardziej mi chodzi - jaki jest komfort pracy z obracaniem / przemieszczaniem itd. zlozonych siatek w wievportach, sam tez pracuje w rozdzialce 1600x1200x32bit 75Hz i posiadany MX 440 calkiem sprawnie sobie radzi. Zaczyna \"skakac\" przy scenach ~200.000+ fejsow w trybie shade - wowczas wlaczam Adaptive Degradation i pracuje dalej :) Generalnie nie jest tak zle, ale mogloby byc szybciej. Karta ma leciutki overclocking przez WinFox\'a + tradycyjne stery NVidia (nie winfast). A powiedz mi czy D3D pracuje faktycznie szybciej u Ciebie od OGL ? (w maxie oczywiscie). Kiedys tez wlaczylem akceleracje D3D (max 5) i bylo swietnie + wspaniala jakosc tekstur, jednak przy \"gestszych\" scenach OGL okazal sie bezkonkurencyjny (na GF MX 440). Poki co dylemacik nadal zostaje: TI4200 czy RADEON 9500 (zwykly) ? - przy czym bardziej sklaniam sie w strone TI4200. Poza tym Radki aktualnie kompletnie wymiotlo z rynku! pozdr Marek
Napisano 5 Marzec 200322 l Nie wypowiedziałem się bo nie widziałem radeonów w akcji... Chyba niedługo będę dopiero widzieć... Kolega namówił swoją firmę do zakupienia..... Jeśli kupisz tą N-Vidię to w NT (nie wiem jak w 9.X) OpenGL będzie ci działać tak samo jak obecnie (nawet wolniej), ale jeśli przełączysz na Direct X to będziesz mógł pójść w miliony ścianek (bez tekstur), daje leprze światło... Zupełnie nie radzi sobie z prezentajcą dużej ilości splinów. Znaczy nie jest źle, ale jak się przyzwyczisz do płynności siatek to będziesz odczuwał zwolnienie. A tak, szybkość OpenGL (tragiczna) to prezent od NVidii, tak abyś poczuł potrzebę mieć Quadro.
Napisano 5 Marzec 200322 l A czy ktos wogóle testował lub używa Radka 9500 pod maxem ? Z tego co wiem Radki 7xxx i 8xxx mimo tego że były bardzo dobrymi kartami wogóle nie radziły sobie z maxem i OpenGL (niepoprawnie wyswietlały niektóre elementy)
Napisano 6 Marzec 200322 l Originally posted by MareG A powiedz mi czy D3D pracuje faktycznie szybciej u Ciebie od OGL ? (w maxie oczywiscie). Kiedys tez wlaczylem akceleracje D3D (max 5) i bylo swietnie + wspaniala jakosc tekstur, jednak przy \"gestszych\" scenach OGL okazal sie bezkonkurencyjny (na GF MX 440). pozdr Marek No u mnie tez w D3D w trybie cienowania chodzi duzo szybciej, obecnie ponad milion poligonów mam i nadal chodzi super :) W OpenGL( tym z maxtreme) trybie wire chodzi za to duzo szybciej niz w D3D..
Napisano 6 Marzec 200322 l Autor Originally posted by McsEb No u mnie tez w D3D w trybie cienowania chodzi duzo szybciej, obecnie ponad milion poligonów mam i nadal chodzi super :) W OpenGL( tym z maxtreme) trybie wire chodzi za to duzo szybciej niz w D3D.. U mnie standardowy OGL dziala znacznie szybciej w trybie WIRE (GF4 MX 440), a D3D minimalnie szybciej w trybie SHADE, za to delay przy przelaczaniu viewportu na caly ekran jest ogromny, wiec pozostaje przy OGL. Natomiast odkrylem co innego - majac zainstalowany DX 9 gdy ustawilem w maxie driver na Direct3D > DirectX9, to skonczylo sie \"Failed to initialize...\", na DX81 dziala! Sprawdzalem na dwoch kompach i bylo tak samo, wiec teraz juz kompletnie nie wiem co jest grane - mam DX9, a max wywala blad. Czy u Ciebie tez tak sie dzieje? Tyle ode mnie pozdr
Napisano 6 Marzec 200322 l marcoos --> Ja używam 9500Pro. Można by wymyślić jakąś scenkę(i) do testowania szybkości w viewportach, pare osób na różnych kartach i w miarę podobnych configach by przetestowało szybkośc i wszelkie wątpliwości by się rozwiały. Sam jestem ciekawy tym bardziej, że w SPEC ViewPerf 7.0 wyszedł mi jakiś dziwnie niski wynik ale to wina ustawień bo widziałem wyniki podobnych configów z duuużo lepszymi rezultatami. Z drugiej strony na VulpineGL (wszystkie testy na OpenGL) wyniki są ok. Pozdrawiam [Edited on 6-3-2003 by Weles]
Napisano 6 Marzec 200322 l Originally posted by MareG - majac zainstalowany DX 9 gdy ustawilem w maxie driver na Direct3D > DirectX9, to skonczylo sie \"Failed to initialize...\", na DX81 dziala! Sprawdzalem na dwoch kompach i bylo tak samo, wiec teraz juz kompletnie nie wiem co jest grane - mam DX9, a max wywala blad. Czy u Ciebie tez tak sie dzieje? Tyle ode mnie pozdr u mnie też, ale chyba chodzi tu o wersje sterowników grafiki, na tych najnowszych chyba juz bedzie działać... 41.xx czy cos
Napisano 6 Marzec 200322 l Z tym DX9 to tak samo jest i u mnie mimo iż zupełnie inna karta, a stery mam najnowsze. Może to po prostu nie jest jeszcze do końca dopracowane...
Napisano 7 Marzec 200322 l Panowie, ale tu bzdur ktos napisal, po pierwsze GF4Ti4800SE to jest nowsza wersja GF4Ti4600, z ta tylko roznica ze ma zaimplementowana obsluge magistrali AGPx8, specyfikacja AGP3.0, a SE to skrot od Second Edition wlasnie zwiazana z zaimplementowaniem nowej specyfikacji AGP3.0. Moja rada jest taka nawet jak nie masz AGPx8 to kup wersje z obsluga AGPx8. Przyda sie w razie przesiadki na nowa plyte. Jest jeszcze jedna ewentualnosc Radeon 9500Pro podobno mala przerobka biosu i masz pelnego Radeona 9700Pro a to jest juz pelen czad. Oczywiście obydwie karty musza miec 128 MB RAMU :P
Napisano 7 Marzec 200322 l Autor Originally posted by gme Panowie, ale tu bzdur ktos napisal, po pierwsze GF4Ti4800SE to jest nowsza wersja GF4Ti4600, ... Obawiam sie ze nie masz racji, a informacje tu podane sa jak najbardziej prawdziwe! GF TI4800SE = TI 4400 + AGP 8x Natomiast GF4800 = TI4600 + AGP 8x zobacz test na: http://www.benchmark.pl/ specyfikacja na http://www.nvidia.pl/articles.html?0032-02 pozdr [Edited on 8-3-2003 by MareG]
Napisano 7 Marzec 200322 l Kiedys w newsach na Max3d.pl byl test kart i Radeon 9700 byl o polowe gorszy w Maxie od GF4Ti4600, nie mowiac juz o Quadro :D ATI to karty dla graczy, a nie do zastosowan profesjonalnych (jak na warunki domowe :)), jak np. 3dsmax. Btw. Zainstalowalem Maxa u kumpla, ktory ma Radeona 9000 i chodzil tak jak u mnie GF2MX400/64MB :D
Napisano 3 Czerwiec 200321 l Ja się zgadzam. Wszystkie testy w których Radeony wygrywają są przeprowadzane na grach!! (najczęściej Quake III). A do pracy nie ma nic lepszego (w warunkach domowych) niż dobra nVIDIA. Mi osobiście śni się karta która miałaby chociaż 64 mb V-ramu. Tylko że to kosztuje....