Napisano 24 Maj 201212 l Hej, czy u was na LW11 też fatalnie działa to narzędzie? tzn. podgląd jest b. wolny nawet na b. prostych obiektach na tym samym systemie i configu komputera w poprzednich ver. LW problemu nie ma.
Napisano 24 Maj 201212 l na macu problemow brak, w domu zobacze na pc ale nie pamietam by cos takiego mi doskwieralo.
Napisano 25 Maj 201212 l Autor wygląda na to, że to na karcie Radeon HD 3850 tak jest, w pracy mam Quadro 2000 i jest w miarę choć nieco bardziej kulawo niż w poprzednich ver LW ech kolejny wydatek teraz kartę pewnie trzeba będzie zmienić
Napisano 25 Maj 201212 l Hej tyram na macku i pc w 11 i bez takich problemow. Cos z mechanika Twego sprzetu ;) Jak mozesz daj znac jaka karte kupisz!!!!
Napisano 31 Maj 201212 l sorry nie doczytalem reszty postow :] no niestety lw10\11 ma problem z ati moze dogadali sie po cichu z nvidia... albo sa niezdarni... sciaganie najnowszych sterow pewnie juz prubowales.... moze wejscie w ustawienia catalista i powyłanczanie wszystkich antialiasinow buferowan itp cos pomoze.... inaczej pozostaje tylko wybrac sie do najblizszego sklepu i zakupic karte oparta na nvidii....
Napisano 2 Czerwiec 201212 l Ja z radkiem z serii 3000 miałem np. beznadziejny podgląd w fiberfx modelera (lw9.6), wszystko na niebiesko i mało czytelne, i o ile pamiętam bandsaw pro w lw9.6 na tej karcie też działał słabiutko. W ogóle wyświetlanie opengl w viewporcie było jakieś skaszanione i nie wiele zdało się kombinowanie w opcjach display (wersja opengl karty była niby wystarczająca). Po przesiadce na nvidie problemy się skończyły, aczkolwiek na radku z linii 5000 i 6000 (pierwsza w stacjonarce druga w lapku) też wszystko gra. W sensie bardziej ogólnym linia radków 3000 była lekko mówiąc niezbyt udana. O ile pamiętam 3850 była wolniejszym układem od poprzedniczki 2900xt. Z układami serii 3k więcej spotykałem się w lapkach niż w stacjonarkach. Ponadto w momencie produkcji linii 3k Ati raczej kondycyjnie dobrze nie stało, bo następna seria to już AMD. Myślę zatem, że problemy leżą po stronie karty i/lub jej softu. Pamiętam też ze przy tej serii były różne "jajka" ze sterownikami i ciągłe niemiłe niespodzianki przy grach (2008-2009 r.), Czy to zostało poprawione w późniejszych wersjach sterowników - nie wiem. Choć jestem cichym zwolennikiem radeonów, to w przypadku lw stawiam jednak na nvidię.
Napisano 7 Czerwiec 201212 l Po pierwsze jakiego trybu viewportu uzywasz? Bo niektore z trybow np. domyslny Flat shade nie zostal zoptymalizowany, i dziala z ta sama predkoscia jak Legacy OpenGL. Przelacz sie na Textured/ Textured Wired. Po drugie- sprawdz w ustawieniach karty gfx czy masz wlaczone czy wylaczona opcje "Wait for vertical synchronization" albo ekwiwalent.. Wylacz Sprawdz czy masz wlaczone czy wylaczone Legacy OpenGL. i czy masz Geometry Acceleration Streamed czy Buffered. Przejdz na Buffered, i wylacz Legacy OpenGL (chyba z to powoduje jakies inne problemy z ATI, co by mnie nie zdziwilo).
Napisano 7 Czerwiec 201212 l w viewporcie textured/texturedwire no i weightshade przy wagach kombinowałem w menu display, ale dziś już dokładnie nie pamiętam co było w tej starszej ati nie tak w samym viewporcie. Ale na pewno podgląd w fiber fx modelera była do bani i kombinacje w menu display nic nie pomagały, tak jakby fiberfx żył w wyświetlaniu własnym tokiem :) Być może wyświetlanie w fiber jest właśnie we flatshade o czym piszesz, ale ten dziwny niebieski jakoś mi nie pasował i do tego. Na GTX 460 oczywiście legacy OpenGL jest wyłączone bo odnosi się raczej do starszych układów, przy nowych ati też jest okey.
Napisano 8 Czerwiec 201212 l Weight shade jest nieakcelerowane - ma taka sama predkosc jak Legacy OpenGL. Na FFX sie nie znam.. Ale czy on nie otwiera osobnego okienka? Bo wtedy programuja w nim OpenGL zupelnie innymi metodami niz glowny viewport..