DJSLOMA Napisano 28 Maj 2012 Share Napisano 28 Maj 2012 Witam serdecznie. Zabieram sie do oteksturowania modelu, ktory zrobilem na podstawie takiej refki: [ATTACH=CONFIG]86313[/ATTACH] Mam problem z pokretłami. Korzystam z Arch&design, probowalem wlasnych ustawien i presetow i nie moge osiagnac efektu, ktory widac na obrazku. Chodzi o takie ulozenie odbicia na "łepku" pokretła (niczym słój w pniu drzewa). Co mozecie mi doradzić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 29 Maj 2012 Share Napisano 29 Maj 2012 to czego szukasz to "brushed metal" i "anisotropy" np tutaj mozesz zajzec, ale google daje duzo rezultatow. http://area.autodesk.com/forum/autodesk-3ds-max/autodesk-3ds-max--3ds-max-design-2012/archdesign-material-anisotropy-reflection nie mam pojecia co to ma wspolnego z HighEndem :) pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DJSLOMA Napisano 29 Maj 2012 Autor Share Napisano 29 Maj 2012 Hej, dzieki za zainteresowanie. Uzywalem brush metalu, anizo i wyglada mniej wiecej zadowalajaco. Ale nadal nie moge uzyskac reflexu na "przekroju" tego cylindra. Panel czolowy udalo mi sie zrobic taki jak na refce. POMOCY ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DJSLOMA Napisano 30 Maj 2012 Autor Share Napisano 30 Maj 2012 Czy naprawde nikt z was nie wie jak taki material stworzyć ? Nie wierze ! Moze chociaz jakis tutorial ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 31 Maj 2012 Share Napisano 31 Maj 2012 a probowales wpisac te hasla co ci podalem chociaz w google ? http://www.neilblevins.com/cg_education/brushed_metal/brushed_metal.htm http://www.neilblevins.com/cg_education/aniso_ref/aniso_ref.htm tu masz mase teori na ten temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 31 Maj 2012 Share Napisano 31 Maj 2012 Możesz to załatwić odpowiednim mapowaniem cylindra. Dajesz mapowanie cylindrem i odznaczasz cap. Trzeba pewnie będzie jeszcze wykonać parę tweaków. Sprawę rozjaśni ci drugi link miracha. Względnie możesz wykonać mapkę w shopie w ciągu pół minuty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arev Napisano 31 Maj 2012 Share Napisano 31 Maj 2012 Nie wiem czy materiały ArchDesign mają taką mozliwość, ale w Vrayu np. jest slot "Anisotropy Rotation" (mniej więcej). Wrzucając tam mapę gradientu kątowego: otrzymuje się właśnie takie rezultaty jak chcesz. Poszukaj tej opcji w swoich materiałach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecet Napisano 31 Maj 2012 Share Napisano 31 Maj 2012 co prawda do vray, ale myślę że i tak pomocny w tym temacie http://www.evermotion.org/tutorials/show/7875/anisotropic-shader-tutorial-using-vray-1-5-final-sp-1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DJSLOMA Napisano 1 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 1 Czerwiec 2012 Bardzo wam dziekuje za wszystkie linki i porady. Zapomnialem wspomniec ze jestem poczatkujacym..... w arch&desi jest slot na mape anizo rotation. Niestety otrzymalem taki oto rezultat: [ATTACH=CONFIG]86365[/ATTACH] W tutku wi reja widac ze "magiczna" opcja jest Phong->WARD. Niestety moje proby manipulacji przy BRDF nie przyniosly rezultatu. Czy to jest takie trudne dla poczatkujacego. Robie jakis elementarnie wstydliwy bład pod drodze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arev Napisano 1 Czerwiec 2012 Share Napisano 1 Czerwiec 2012 Spróbuj jeszcze odwrócić wartość anizo - np. 1 na -1, lub -1 na 1, zależnie od tego co masz teraz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 1 Czerwiec 2012 Share Napisano 1 Czerwiec 2012 Zrób jakieś proste studio żeby model miał co odbijać. Poza tym testuj na zagęszczonej geometrii. Zrób jakiś garnek czy coś. Poza tym tak jak arev pisze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DJSLOMA Napisano 1 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 1 Czerwiec 2012 Hej. Niestety nie da sie wpisac w anizo negatywnych wartosci. [ATTACH=CONFIG]86368[/ATTACH] Ręce mi opadają. (wam pewnie tez...) Przejzalem 3 razy wszystkie podane przez was materialy i nadal nie potrafie tego wykonac, nie wiem co robie zle. Moze znajdzie sie ktos zyczliwy i wykona dla mnie, amatora ten material w standardzie, pro materials lub arch&design ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi